Pomurska avtocesta: Že kmalu bo cestninska postaja Dragotinci odstranjena

DARS je preureditev ali odstranitev cestninskih postaj na avtocestnem omrežju v državi razdelil na pet sklopov. V četrtem sklopu se “nahaja” tudi rušitev cestninske postaje Dragotinci na pomurski avtocesti, ki je bila zgrajena leta 2008 ob uvedbi vinjetnega sistema (brez betonskih otokov in cestninskih kabin za cestninjenje osebnih vozil).
Dars se je po uvedbi elektronskega cestninjenja za težka tovorna vozila v letu 2018 lotil rušenja cestninskih postaj na avtocestnem omrežju. Od skupaj 34 cestninskih postaj zdaj delno stoji le še ena, to je cestninska postaja Dragotinci na pomurski avtocesti. Odstranitev slednje se je pričela lansko jesen, cestninska postaja pa bo odstranjena kmalu. V sklopu odstranitve in preureditve omenjene cestninske postaje so že pred zimo opravili približno polovico vseh predvidenih del, druga polovica del pa bo stekla v kratkem.

Po pojasnilih iz DARS-a sicer omenjena cestninska postaja na pretočnost prometa nima posebnega vpliva, saj je bila zgrajena za potrebe cestninjenja tovornih vozil. Zaradi novih izhodišč je DARS projektno dokumentacijo za izvedbo moral novelirati, zaradi geometrijske prilagoditve trase pa je cestišče potrebno rekonstruirati v dolžini približno 700 metrov, za predvideno hitrost vožnje 110 kilometrov na uro. V primeru, da se nova projektna rešitev ne bi izvedla, bi se obstoječa hitrost, to je 60 kilometrov na uro ohranila, saj je takšna projektna hitrost.

Čelna cestninska postaja Dragotinci bo v celoti odstranjena še letošnjo pomlad. Sklop 4 zaobjema odstranitev in preureditev cestninskih postaj Pesnica, Dragotinci, Prepolje ter sanacijo voziščne konstrukcije priključka Šentilj. Izvajalec del je v skupnem nastopu VOC d.o.o., CVP d.o.o. ter GVO d.o.o., pogodbena vrednost del pa znaša 4.620.938,50 evra (brez DDV). Dars je sicer za odstranitev cestninskih postaj po državi in preureditev ploščadi skupaj odštel 47,1 milijona evrov. Na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer stalo 34 cestninskih postaj, od tega 14 čelnih in 20 stranskih.