Pomurska avtocesta: V sklopu akcije “Hitrost,” policisti obravnavali 67 kršitev prometnih pravil

V tednu od 12. do 18. avgusta 2019, kot smo že poročali, na slovenskih cestah poteka vseevropska akcija Hitrost. Po vsej državi policisti poostreno preverjajo, ali vozniki upoštevamo omejitve hitrosti. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo ali celo umrejo. Minuli četrtek so pomurski policisti obravnavali 67 kršitev.
“V okviru akcije Hitrost so policisti včeraj na pomurski avtocesti izvedli poostreno kontrolo nad vozniki. Ugotovljenih je bilo 67 kršitev prometnih pravil. Udeležence so obravnavali zaradi prekoračitev hitrosti, kršitev odredbe o omejitvi prometa, neuporabe varnostnega pasu, tovora v vozilu. V času nadzora je bila najvišja izmerjena hitrost 203 km/h in odkrito ukradeno vozilo BMW X5, katero je bilo leta 2011 ukradeno v Franciji. Vozilo je bilo francoskih registrskih številk, katerega je vozil 41-letni državljan Romunije. Vozilo je bilo zaseženo, zoper voznika pa sledi kazenska ovadba za kaznivo dejanje prikrivanja. Policisti so nadzor opravljali skupaj s predstavniki FURS-a in DARS-a,” je zapisala Suzana Rauš iz PU Murska Sobota.

Že sicer pa letošnje leto policija beleži poslabšanje prometne varnosti, tovrsten trend pa se kaže tudi na področju prometnih nesreč, do katerih prihaja zaradi neprilagojene hitrosti. Do 9. avgusta 2019 je v prometnih nesrečah, ki jim je botrovala neprimerna ali neprilagojena hitrost, umrlo 31 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh umrlih. V enakem obdobju lanskega leta je zaradi neprilagojene hitrosti v prometnih nesrečah umrlo 22 ljudi, kar je predstavljalo 42 odstotkov vseh umrlih.

Zaradi neprilagojene hitrosti je letos največ ljudi umrlo na cestah izven naselij (14 na regionalnih cestah, 7 na glavnih cestah), pet jih je umrlo na avtocestah in pet na cestah v naseljih.

Največ umrlih je med potniki v osebnih vozilih (9), umrlo je še osem voznikov osebnih vozil, sledijo vozniki motornih koles (7), vozniki tovornih vozil (2), dva potnika na motornih kolesih, dva pešca in en kolesar.