Pomurska avtocesta: Ukrajinec tihotapil žive vodne živali!

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so na pomurski avtocesti ujeli tihotapca, ki je nezakonito prevažal 68 rakov, ki jih bodo pri nas “neškodljivo” uničili.
Res je sicer, da so policisti, nekdanji cariniki in drugi nadzorniki, med svojim delom naleteli na vse možne tihotapce, a kljub temu tudi njih, čeprav vsega vajene, včasih presnetijo s svojimi tovorom. In tako so uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) Mobilnega oddelka Murska Sobota, minuli torek, med nadzorom na pomurski avtocesti odkrili več kot šestdeset rakov tujerodne vrste. Slednji so namreč zaustavili kombinirano vozilo ukrajinskih registrskih oznak. V vozilu, ki je bilo natovorjeno z rabljenimi oblačili, prehrambnimi izdelki in PVC okni, so uslužbenci FURS med pregledom v eni od kartonskih škatel z rabljenimi oblačili našli tudi PVC posodo, v kateri so bili živi raki.

V plastični posodi je bilo 68 rakov. Ker so za prevoz in vnos živali iz tretjih držav predpisana ustrezna dovoljenja, voznik pa za najdene rake ni posedoval nobenih dokumentov, so mu uslužbenci FURS, rake zasegli. Uslužbenci FURS so zaradi ugotavljanja vrstne pripadnosti podatke o zasegu s fotografijami posredovali na Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki je izdala mnenje, da gre za vrsto raka ozkoškarjevca (Astacus leptodactylus), ki sicer ni uvrščen med ogrožene in zavarovane živalske vrste. Ker gre za tujerodno živalsko vrsto v Sloveniji, bi lahko ob izpustu v naravo prišlo do ogrožanja narave in kršenja zakonodaje s področja ohranjanja narave. Uslužbenci FURS so o zasegu obvestili soboški območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so rake prevzeli in jih odpeljali v neškodljivo uničenje.