Pomurska avtocesta: Rezultati poostrenega nadzora niso vzpodbudni

Mariborski policisti, nadzorniki DARS-a in gospodarska družbo Cestel, ki izvaja tehtanje motornih vozil so izvedli poostreni nadzor na pomurski avtocesti A5 in sicer na počivališču Lormanje. Iz PU Maribor so sporočili, da rezultati omenjenega poostrenega nadzora niso vzpodbudni.
Policisti Policijske uprave Maribor so v sodelovanju s cestninskimi nadzorniki DARS-a in gospodarsko družbo Cestel, ki izvaja tehtanje motornih vozil, minuli torek med 14. in 20. uro, na avtocestnem počivališču pomurske avtoceste A5 v Lormanju, izvajali poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov. V poostrenem nadzoru so kontrolirali 63 tovornih vozil in 2 avtobusa. Policisti so kršitve ugotovili pri 31 voznikih tovornih vozil in tudi pri enem vozniku avtobusa.

Med poostrenim nadzorom so ugotovili tudi 12 “preobremenitev” tovornih vozil, ki so jih vozniki vozili kljub temu, da je bila prekoračena največja dovoljena masa teh vozil. “Promet tovornih vozil na pomurski avtocesti je v obeh smereh kontinuirano povečan, zato so še kako pomembne tovrstne nadzorstvene aktivnosti cestnega prometa. Ne gre spregledati, da so bile pri skoraj polovici kontroliranih tovornih vozil ugotovljene kršitve, zato bomo policisti tudi v prihodnje nadaljevali s takšnimi oblikami poostrenih nadzorov na avtocestah, glavnih in regionalnih cestah, torej tam, kjer je promet tovornih vozil največji,” so sporočili.

Obravnavali tudi prometno nesrečo

Na pomurski avtocesti A5 se je predvčerajšnjim okoli 19.50, pred izvozom za Cerkvenjak, v smeri proti Murski soboti, zgodila prometna nesreča, v kateri se je ena oseba lahko telesno poškodovala. Voznik tovornega vozila s priklopnikom, oboje madžarskih registrskih oznak, 52-letni Madžar, je zaradi neprilagojene hitrosti vožnje trčil v osebni avtomobil, v katerem je sedel 37-letni voznik, slovenski državljan, zaradi okvare vozila pa ga je, z zadnje strani, proti odstavni niši potiskal 20-letni Slovenec. Oba Slovenca so z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor, kjer so ugotovili, da je voznik lahko telesno poškodovan, moški, ki je potiskal vozilo pa jo je odnesel brez poškodb.

Policisti so ugotovili, da je imel voznik osebnega avtomobila v organizmu 0,87 mg/l alkohola, zato so mu policisti odvzeli vozniško dovoljenje, ki ga bodo skupaj z obdolžilnim predlogom zoper njega, poslali pristojnemu sodišču. Vozniku tovornega vozila so izrekli globo. Zaradi prometne nesreče je bila pomurska avtocesta v smeri Murske Sobote v celoti zaprta do 21.20, ko so odprli prehitevalni pas, popolnoma pa so jo odprli včeraj ob 1.15.