Pomurska avtocesta: Napačna smer vožnje na relaciji Dolga vas – Murska Sobota

Policisti so minuli petek okrog 13. ure obravnavali prijavo vožnje v napačno smer po pomurski avtocesti iz smeri Dolga vas v smeri Murske Sobote.
Voznika osebnega avtomobila so policisti izsledili in zaustavili v bližini izvoza za Turnišče. Starejši voznik se je po nasprotnem smernem vozišču avtoceste peljal okrog 7 kilometrov. Policisti so vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje, o dejanju pa bodo zaradi hujšega prekrška z obdolžilnim predlogom obveščali pristojno sodišče.

Kaj storiti?

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega.

Če pa se pred nami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer je pomembno vedeti, da se bo nasproti vozeče vozilo najverjetneje držalo desne strani avtoceste, kar pomeni po prehitevalnem pasu. Umaknite se na vozni pas, in o tem obvestite policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18). Uporabite lahko tudi obcestni telefon.

V kolikor se na napačni strani avtoceste znajdete sami, se nemudoma ustavite. Ne vozite vzvratno, ustavite na robu vozišča, vklopite utripalke in pokličite pomoč. Vozila ne obračajte in ne hodite čez vozne pasove.

Kazenske določbe

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 EUR in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.