Pomurka: Med Mursko Soboto in Lendavo v nasprotno smer

Včeraj v dopoldanskem času je pravi preplah na pomurski avtocesti povzročilo vozilo, ki se je na relaciji Murska Sobota – Lendava peljalo v nasprotno smer. Ker se boste s takšnim dogodkom morda srečali kdaj tudi vi, poglejmo, kaj je najbolje narediti.

Na pomurski avtocesti sta Prometno-informacijski center in Policija znova beležila vožnjo v nasprotni smeri. Voznik osebnega avtomobila je namreč včeraj dopoldan med Mursko Soboto in Lendavo napačno zapeljal na avtocesto in s tem resno ogrožal sebe in druge udeležence v prometu. Takšen dogodek se je na pomurki nazadnje zgodil drugega februarja.

Kaj storiti?

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega.

Če pa se pred nami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer je pomembno vedeti, da se bo nasproti vozeče vozilo najverjetneje držalo desne strani avtoceste, kar pomeni po prehitevalnem pasu. Umaknite se na vozni pas, in o tem obvestite policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18). Uporabite lahko tudi obcestni telefon.

V kolikor se na napačni strani avtoceste znajdete sami, se nemudoma ustavite. Ne vozite vzvratno, ustavite na robu vozišča, vklopite utripalke in pokličite pomoč. Vozila ne obračajte in ne hodite čez vozne pasove.

Kazenske določbe

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 EUR in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.