Pomurje več ni med najbolj okuženimi območji, v regijski bolnišnici zdravijo 130 ljudi

Po zadnjih informacijah pomurska regija več ni med najbolj okuženimi območji, je pa največ okužb glede na število prebivalcev v majhni občini Kobilje. Najvišji delež okužb s korona virusom ima zaenkrat Murska Sobota, sledi Ljutomer, za tem Radenci in za tem Lendava. V regijski bolnišnici imajo še vedno obilico dela.
V Murskosoboški splošni bolnišnici so v zadnjih dveh mesecih zdravili 542 ljudi, zabeležili pa so žal 132 smrti. Kljub temu, da Pomurje več ni med najbolj okuženimi območji v državi, pa so razmere v regijski bolnišnici vse prej kot enostavne. V zadnjem tednu so, kot so dejali, zagotovili zdravljenje vsem, ki so to tudi potrebovali, pacientov pa niso rabili premeščati v druge bolnišnice po državi. Trenutno je v bolnišnici hospitaliziranih 130 ljudi, najmlajši okuženi, ki ga zdravijo, pa je star šele dobra dva meseca. Intenzivno terapijo potrebuje 17 bolnikov.

Okužbe pa beležijo tudi med zaposlenimi. S pomočjo hitrih testov med zaposlenimi odkrijejo 6 – 8 okužb na dan, kar hromi delo, preostale zaposlene pa takšen manko obremenjuje precej bolj kot običajno. Bolniško je odsotnih skorajda 200 zaposlenih, od tega samo zaradi pozitivnega testa na korona virus 86. Največ dela imajo, po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Daniela Grabarja z ustreznim nadomeščanjem manjkajočega kadra, ustrezno nadomestilo pa je potrebno najti tudi za vsakega zdravnika.

Kar nekaj dejavnosti v bolnišnici je okrnjenih. Kljub temu dnevno opravijo okrog 400 specialističnih pregledov, kar je pol manj od običajnega -ko so jih opravili 800. Čakalne dobe za ne nujne operacije so se že in se še podaljšujejo, te pa so vse daljše tudi na ostalih področjih zdravstva. Želja vseh seveda je, da se situacija s korona virusom čim prej umiri.