Pomurje: Ukrepi v poostrenem nadzoru v sklopu preventivne akcije Varnostni pas

Med 8. in 14. marcem 2021 so policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo varnostni pas. V tem obdobju so ugotovili 2.246 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov oz. zadrževalnih sistemov za otroke. Od vseh ugotovljenih kršitev so kršitelje v 453 primerih le opozorili. In kako je bilo s pripetostjo otrok? Od vseh v tokratnem nadzoru ugotovljenih kršitev smo policisti v 29 primerih ugotovili, da otroci niso uporabljali varnostnega pasu, v 123 primerih pa med vožnjo niso bili pripeti v ustreznih zadrževalnih sistemih.
Minuli teden se je zaključila preventivna akcija Varnostni pas, s katero so policisti skupaj z Javno agencijo RS za varnost v prometu spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih, policisti pa smo ob tem tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih na sprednjih in zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo.

Glavni cilj akcije je bil povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan.

“Med 8. in 14. marcem 2021 so tudi na območju PU Murska Sobota potekale aktivnosti v sklopu preventivne akcije Varnostni pas za večjo uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov med vožnjo. V okviru izvajanja teh aktivnosti smo na območju PU Murska Sobota ugotovili 200 kršitev neuporabe varnostnega pasu in 95 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo,” so sporočili iz PU Murska Sobota.