Pomurje pesti suša: Smo le eno stopničko pred izjemno sušo, posebno hudo na našem območju

V tem tednu beležimo predvsem kmetijsko sušo oz. sušo v površinskem sloju tal, ki je na zahodu in severu zmerna, na severovzhodu pa izrazita. Na jugozahodu beležimo tudi zmerno sušo podzemnih voda.
V zadnjem 30-dnevnem obdobju beležimo v večjem delu notranjosti izjemno toplo obdobje, temperaturni odklon znaša več kot 3 stopinje Celzija. Zelo toplo obdobje pa beležimo v goratem svetu, ob alpsko-dinarski pregradi ter na Primorskem, kjer je temperaturnim odklonom med 2 in 3 stopinje Celzija.

Količina padavin je v zadnjih dneh blagodejno vplivala na namočenost, saj v večjem delu države beležimo normalno namočenost v zadnjem 30-dnevnem obdobju. Sušno stanje je še ponekod na severozahodu in v večjem delu Prekmurja, kjer pa ponekod še vedno beležimo izjemno suho stanje. V vzhodni polovici države beležimo izjemno visoke vrednosti ET0 v zadnjem 30-dnevnem obdobju, ki se proti zahodu zmanjšujejo.

Sušno Pomurje, posebno hudo na območju Občine Lendava, kazalnik v Pomurju presega 85 % prag

Dnevna in komulativna meteorloška vodna bilanca v Pomurju je že mesec dni negativna. Pozitivna je bila zgolj petkrat v 30 dneh, a ta ni bila izrazita in stanja ni izboljšala. Kot kažejo pričakovanja, v prihodnjem tednu izboljšanja sušnih razmer ni pričakovati, a se razmere zaenkrat tudi ne bodo poslabšale.

A kljub takšni suši, so vodotoki v Pomurju dobro namočeni. Imajo povprečno oz. celo nadpovprečno namočenost. Povprečni pretoki rek v zadnjih tridesetih dneh so v državi v primerjavi z enakim obdobjem v letih 1981-2010 večinoma blizu običajnih vrednosti, reka Mura ima vrednost pod 25. percentilom, kar pomeni, da je pretok majhen. 

In kako je z vodonosniki na območju Pomurja? Ti so nižji od običajnih vrednosti. V prihodnjem tednu se bodo gladine podzemne vode na večini opazovalnih postaj še naprej zniževale. Med 15. in 21. julijem nas je doseglo višinsko jedro hladnega zraka, ki je na vreme vplivalo do vključno 18. julija, ko so v vzhodni polovici države nastale plohe in nevihte z močnimi nalivi. Istega dne v zahodni polovici države ter v večjem delu Prekmurja ni padla omembe vredna količina padavin.