Pomurje v rdečem. Kaj to pomeni?

Nacionalni inštitut za javno zdravje je včeraj objavil podatke o številu okuženih glede 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev v posamezni statistični regiji. Glede na nove podatke sta se med rdeče uvrstili še dve regiji, ki sta bili še v četrtek oranžni. V pomurski in podravski regiji so tako danes ob polnoči pričeli veljati ukrepi za rdeče regije.
V rdečih regijah pa niso več dovoljene poroke, praznovanja obletnic in verski obredi. Izjema so posamični enkratni dogodki, za katere so organizatorji že pridobili dovoljenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za večkrat ponovljene dogodke, za katere so izvajalci že pridobili dovoljenje NIJZ, kot so kino predstave, pa izjema ne velja.

Pri prepovedi prehajanja iz rdečih regij v oranžno veljajo nekatere izjeme. To so razlogi odhajanja na delo, izvajanje individualne gospodarske dejavnosti, kot je npr. kmetovanje, odhod v bolnišnico, vzdrževanja nepremičnin, obiski staršev, ki potrebujejo oskrbo, urejanje in obisk grobov in podobno. Izjema je tudi koriščenje bonov za že do danes rezervirane počitnice. Dovoljen je tudi tranzit čez rdečo regijo zaradi odhoda v tujino. Upravičenost do izjeme se izkazuje z ustreznimi pisnimi dokazili.

V rdečih regijah je z odlokom nošenje mask na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih obvezno. Izjeme so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci in dijaki v osnovnih in srednjih šolah, ko so v matičnih oddelkih, vzgojitelji predšolskih otrok in učitelji do vključno 5. razreda pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Vzgojno-izobraževalno delo se bo v tednu med 19. in 23. oktobrom zaradi zdravstveno preventivnih razlogov začasno izvajalo prilagojeno. Tako bodo v šole še naprej prihajali učenci od 1. do vključno 5. razreda, vsi učenci predmetne stopnje, od vključno 6. do 9. razreda pa se bodo izobraževali na daljavo.

V rdečih regijah je prepovedano ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih ter opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih, v kar spadajo gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Ostajajo pa odprti frizerski in kozmetični saloni, vendar se omeji število oseb, in sicer na eno stranko na prostor. V oranžnih regijah velja za frizerske in kozmetične salone isto pravilo kot v rdečih, v teh regijah pa so odprti tudi fitnes centri ter zaprti športni objekti z omejitvijo na 20 m2 na posamezno stranko. Prepoved zaprtja ne velja za pripravo in dostavo jedi in pijač ter njihov osebni prevzem.

Prepoved ne velja tudi za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer bo med 6. in 22.30 še vedno dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti, vendar samo za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih. Nastanitveni objekti so hoteli, moteli, penzioni, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, prostori za goste pri sobodajalcih, kmetije ter marine. Opravljanje gostinske dejavnosti v nastanitvenih obratih bo dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva.