Pomočnik direktorja soboške bolnišnice ni priznal, da bi ZZZS oškodoval za 327.000 evrov

Širni Sloveniji dobro znan Marjan Maček, finančni direktor murskosoboške bolnišnice, ki se pogosto znajde pred sodniki, se sedaj mora zagovarjati zaradi očitkov zlorabe položaja. In tokrat pred sodnico okrožnega sodišča v Murski Soboti, Natalijo Goldinskij Husar, na predobravnavnem naroku, ni priznal krivde, da naj bi bil zlorabil svoj položaj pri obračunavanju bolnišničnih storitev Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
Finančnik Splošne bolnišnice Murska Sobota (SB MS), je namreč obtožen zlorabe položaja, ko naj ne bi konec leta 2011 in ne v začetku leta 2012 izpolnil navodil nadzornikov, ki so ugotovili nepravilnosti pri obračunavanju bolnišničnih storitev. ZZZS je odredil, da morajo popraviti fiktivne račune, ki so jih izstavili zavarovalnici. Za bolnike, ki so jih oskrbeli v ambulanti in poslali domov, so v bolnišnici namreč zavarovalnici zaračunali, kot da so bili hospitalizirani.

Državna tožilka Jana Rogan zato Marjana Mačka bremeni, da ni naročil poprave vseh spornih računov. Takih primerov zdravljenja oziroma računov je bilo 227, Roganova pa zato ocenjuje, da je bil ZZZS zavoljo tega oškodovan za 327.000 evrov. Kot rečeno, pomočnik direktorja SB MS krivde na naroku ni priznal, njegova zagovornica, odvetnica Tanja Koračin Bohar pa je predlagala, naj sodišče ta postopek združi s postopkom, ki proti Mačku že poteka na istem so sodišču. Že februarja 2015 se je namreč proti pomočniku direktorja začelo sojenje, na katerem je prav tako obtožen zlorabe položaja zaradi domnevno nepravilnega obračunavanja bolnišničnih storitev. Maček je obtožen, da je ravnal nezakonito, ko naj bi bil v začetku januarja 2012 administracijam bolnišničnih oddelkov po telefonu naročil, da ambulantne primere obravnave bolnikov v decembru 2011 spremenijo v bolnišnične. Z domnevno fiktivnimi računi naj bi bil takrat ZZZS oškodovan za 140 tisoč evrov. Predhodno sojenje, ki ga vodi okrožni sodnik Stanislav Jug, še vedno ni končano, ker izvedenca finančne in medicinske stroke ugotavljata, če že in za koliko denarja je SB MS v resnici oškodovala ZZZS.

Takratni predstojniki bolnišničnih oddelkov in administratorke so kot priče na sodišču sicer večinoma prst uperili v Mačka, ki naj bi bil naročil, da neko število ambulantnih primerov oskrbe bolnikov spremenijo v bolnišnične. Obtoženi Marjan Maček je tudi prvič zanikal vse očitke iz obtožnice. Zagovarjal se je, da so se na kolegiju vodstva bolnišnice dogovorili, da je treba preveriti, zakaj je v letu 2011 prišlo nesorazmerij med ambulantnim in bolnišničnim zdravljenjem bolnikov. ZZZS je namreč s svojimi nadzori našel pomanjkljivosti, ki jih je bilo več, kot običajno. Dogovor na kolegiju je bil, da strokovni direktor SB MS Daniel Grabar opravi pogovor z zdravniki, Maček pa z vodjo administratork, ki v sistem vnašajo posamične primere oskrbe bolnikov. Šlo je za delo skupnega tima zdravnikov in drugega osebja, je še v svojo obrambo povedal finančni direktor.

Kakorkoli že, izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča Murska Sobota bo sedaj odločil, ali se bosta postopka združila, da ju bo vodil le en sodnik. Tokratni predobravnalni narok je namreč opravila sodnica Natalija Goldinskij Husar, predhodno sojenje pa vodi sodnik Stanislav Jug, ki pa tega spisa ni dobil v roke, ker je v tem primeru že opravljal preiskovalna dejanja, odrejal preiskave ipd. Ko bo izvenobravnalni senat odločil bo znano, kako in kdaj se bosta postopka, ali enoten postopek, nadaljevala …