Pomoč: V Srbijo tudi policist iz Postaje mejne policije Petišovci

V Srbijo je včeraj odšla že 21. skupina slovenskih policistov. Ti bodo med 8. majem in 7. junijem 2019 pomagali srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.
V Srbiji bodo en mesec naloge opravljali Andrej Žerdin iz Postaje mejne policije Petišovci (PU Murska Sobota), Gregor Travnekar iz Postaje mejne policije Rogatec (PU Celje), Mitja Vidmar iz Službe za operativno podporo (PU Ljubljana) in Borut Oblak iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper (PU Koper).

Pred odhodom jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, ki jim je zaželel uspešno delo in varno vrnitev domov. Sprejemu je prisostvoval tudi Darjo Cizelj iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU. Izkušnje policistov iz prejšnje skupine pa je prenesel Janko Žnidarič iz Policijske postaje Ptuj (PU Maribor).

Slovenski policisti bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Rujan na srbsko-makedonski meji (območje občine Preševo). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi; uporabljali bodo tudi službena vozila in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.