FOTO: Pomoč Petrinji in Glini: Gasilski zvezi Lendava in Domžale donirali opremo in zaščitne obleke ter kraja tudi obiskali

Na iniciativo gasilske zveze iz Koprivnice, s katero lendavska gasilska zveza sodelujejo že vrsto let, so se ti vključno z gasilci iz Domžal minuli vikend udeležili skupnega obiska v decembra porušeni Petrinji ter Glini. Tako Lendavčani kakor tudi Domžalčani so kolegom iz obeh prizadetih območij v decembrskem potresu osebno podarili pomembno opremo (zaščitne obleke, cevi, gasilne aparate, …). Že praktično od potresa pa civilno zaščito v Petrinji z elektriko oskrbuje 24kW dizelski agregat iz PGD Lendava.
Če si kdo zna medsebojno pomagati, so to vsekakor prostovoljna gasilska društva, katerih pomoč seže tudi čez mejo. In prav naslednja zgodba je potrditev tega. Tako prostovoljni gasilci iz Lendave kakor tudi prostovoljni gasilci iz Domžal so se odzvali prošnji predsednika gasilske zveze Koprivnica, Ivana Golubića k skupnemu obisku od decembrskega potresa razdejani Petrinji in bližnji Glini in hkrati klicu na pomoč. Obe gasilski društvi, ki sta z gasilskim društvom Koprivnice pobrateni že vrsto let, sta se klicu na pomoč seveda odzvali, kar gasilcem nikoli ni težko, in zbrali potrebno opremo ter jo tudi osebno predali.

Tako Lendavčani kakor Domžalčani so skupno zbrali okrog 130 kosov opreme, Lendavčani nekoliko manj, Domžalčani nekoliko več, saj imajo ti bistveno večji proračun. Donirana oprema je bila sestavljena iz zaščitnih oblek, čelad, rokavic, gasilnih aparatov in nekaj cevi. Pri tem velja seveda omeniti, da je opremo darovalo tudi prostovoljno gasilsko društvo Petišovci, predsednik katerega (Ivan Kasnik) se je na prizadeto območje odpravil v družbi predsednika GZ Lendava Srečka Prendla, v.d. poveljnika PGD Lendava Tomislava Kepeja in poveljnika PGD Dolga vas, Roberta Horvata. Že sicer pa v Petrinji šotor tamkajšnje civilne zaščite že dlje časa oskrbuje agregat PGD Lendava.

Ob tem so si vsi prisotni ogledali Petrinjo in predvsem Glino, ki je dobesedno zravnana z zemljo. Celih, z manjšimi razpokami je ostalo zgolj pet hiš, ki so jih ljudje gradili sami, mimo državne povojne obnove leta 1995. Kot so preko Facebooka sporočili gasilci iz Koprivnice, je še posebno ganljiv bil trenutek, ko so otroci iz rok Tomislava Kepeja prejeli plišaste igrače. 10 kompletov opreme je prejelo prostovoljno gasilsko društvo Novo Selo Glinsko, ki kljub vsem težavam, deluje dan in noč. V njihovem naselju je močno poškodovanih ali porušenih okrog 80 odstotkov zgradb. Goste iz Lendave in Domžal so tam pričakali poveljnik civilne zaščite Sisačko – moslavačke županije Mijo Brlečić, predsednik gasilske zveze Glina Ivan Prajdić ter predsednik prostovoljnega gasilskega društva Novo Selo Glinsko, Milan Novosel.

Preostala oprema je bila shranjena v gasilski enoti Petrinje.