Polna porcija za posiljevalca: O svojih dejanjih bo za rešetkami razmišljal skorajda šest let

Pred nedavnim smo že poročali, da je na okrožnem sodišču v Murski Soboti pred sodnikom Stanislavom Jugom, že pred dnevi potekal predobravnalni narok, ko so nameravali zaključiti kazensko obravnavo zoper 23 -letnega fanta z Goričkega, a se to ni zgodilo. Tokrat je zgodba dobila zaključek: Storilec bo o svojih dejanjih za rešetkami razmišljal pet let in devet mesecev.
Okrajni državni tožilec Matej Kučan je namreč fanta bremenil spolne zlorabe mladoletne sorodnice, in po naših podatkih, saj je obravnava zaprta za javnost, je v primeru priznanja krivde predlagal enotna zaporno kazen v trajanju tri leta in pet mesecev. Ker pa od priznanja ni bilo nič, se je sedaj začela (in končala) glavna obravnava, kjer so mu kazen praktično podvojili, saj je bil obsojen na pet let in devet mesecev zaporne kazni. Na glavni obravnavi so izvedli številne dokaze in fantu, ki je v priporu od 10.1.2019, kateremu so sodili po 1. odstavku 173. člena KZ-1 RS, izrekli kar ustrezno kazen, saj na preodbravnalnem naroku kljub nagovarjanju svojega zagovornika, odvetnika Igorja Weindorferja, ni priznal krivde. Sedaj pa se mu je to maščevalo.

Fantu, ki ga mnogi v Prekmurju poznajo, se je zagovarjal za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let. V 1. odstavku 173. člena KZ-1 je zapisano: “Kdor spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom od treh do osmih let”. Obtoženi je pred časom želel doseči sporazum s tožilstvom, in sicer da bi priznal zadnje očitano kaznivo dejanje, tistega izpred petih let pa ne. Kljub temu temu bi se tožilstvo zadovoljilo s predlagano kaznijo v višini 41 mesecev zapora. Poleg zadnjega posilstva, ki naj bi ga obtoženi bil pripravljen priznati, se je nekaj podobnega zgodilo že pred petimi leti, in sicer na isti osebi, takrat osem let stari deklici. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, višji državni tožilec Drago Farič nam je namreč že pred vložitvijo obtožnice potrdil, da je obtoženi 23-letnik iz občine Puconci, “v bistvu povratnik, saj je istovrstno dejanje storil pred petimi leti zoper isto oškodovanko.” Tokrat pa je sodišče izreklo enotno kazen 69 mesecev, torej pet let in devet mesecev zapora, in sicer dobra tri leta za zadnje poslistvo dobre dve leti za posilstvo izpred let, ko je njegova nečakinja bila stara le osem let, ob tem so mu preklicali neko drugo pogojno kazen, kar pomeni, da bo sedaj za zapahi 69 mesecev, morebiti nekoliko manj, če se bo lepo vedel. Sodba sicer še ni pravnomočna, a je sodišče odločilo, da 23-letnik do takrat v priporu.

Spomnimo: Takoj po novem letu smo že podrobneje poročali o tem, da je Pomurje v začetku leta pretresla žalostna zgodba o osnovnošolki, ki je bila med novoletnimi prazniki žrtev svojega 23-letnega sorodnika. Z njo, gre menda za sestrino hčerko, torej nečakinjo, je spolno občeval obtoženi, preiskava pa je pokazala, da to ni bilo prvič. Zgodilo se je sicer na Goričkem, kjer se je kakor blisk razširila vest, da se je v občini Puconci zgodil hud zločin. Moški naj bi na novega leta dan spolno občeval s svojo sorodnico, takrat staro 13 let. Ljudje, ki so bili pripravljeni govoriti z nami, se niso hoteli izpostavljati z imenom, glede na to, za kako hudo občutljivo zgodbo gre. Na podlagi njihovega pripovedovanja pa je sklepati, da je policija spolnemu izprijencu prišla na sled, potem ko se je deklica za pomoč obrnila na društvo, ki svetuje žrtvam nasilja. Nemudoma je stekla policijska preiskava, ki je med drugim pokazala, da je isti osumljeni prav to deklico zlorabil že pred petimi leti, ko je bila stara šele osem let. Policisti so moškemu odvzeli prostost, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Murska Sobota, Terezija Cipot pa je na predlog okrajnega državnega tožilca Mateja Kučana, zoper 24-letnika odredila pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti. Kriminalisti so osumljenega v ovadbi obremenili za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajstih let.

Žal ostudna zgodba o spolnem napadu 23-letnika na svojo mladoletno sorodnico žal ni osamljen primer pedofilije v Pomurju v zadnjem času, saj je primerov bilo več, nekateri storilci so že bili obsojeni. V zadnjih petih letih v Pomurju po podatkih PU Murska Sobota zgodilo 29 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. In čeprav je spolna zloraba otrok tema, ki jo neradi načenjamo, je pomembno, da se o tem govori in morebitne žrtve-otroke opozarja. Šele konkretne tragične zgodbe občutljivo vprašanje postavijo bolj v ospredje. “Spolna zloraba otroka je ena od najbolj grozljivih oblik zlorabe in sprevrženih kaznivih dejanj. Nasilje nad otroki brutalno posega v otrokovo dostojanstvo in njegovo telesno nedotakljivost ter ga zaznamuje za vse življenje. Večina spolnega nasilja nad otroki zgodi v okolju, ki ga otrok pozna in mu zaupa, najpogosteje v družini, ki je sicer okolje, kjer običajno pride do težjih kaznivih dejanj.” pravi Robert Roudi, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na pomurski policijski upravi, ki dodaja, da “otroci o spolni zlorabi težko spregovorijo. Najtežje je, ko je storilec nekdo iz ožjega družinskega kroga. Najpogosteje o tem dolgo molčijo, saj sprva morda niti ne vedo, da gre za zlorabo. Toda če nam otrok o tem poroča, moramo njegova sporočila jemati zelo resno in ne glede na to, da ravnanje morda ni prepoznano kot kaznivo dejanje, spoštovati njegove občutke in ga zaščititi. Spolna zloraba je vedno nasilje nad otrokom, čeprav storilec ali storilka za storitev dejanja ne uporabi sile. Storilec najpogosteje zlorabi zaupanje otroka, tako da ga na njemu zanimiv način podkupi in ga prepričuje, da to počne, ker ga ima rad.”