Policisti še vedno iščejo homofobne pretepače

Zgodilo se je v nedeljo, 6. oktobra 2019, ko so policisti PP Murska Sobota obravnavali dogodek (pretep), ki je bil izvršen v neposredni bližini enega izmed gostinskih lokalov v parku v Murski Soboti in v katerem je bila ena oseba hudo telesno poškodovana. Zdravstveno stanje brutalno pretepenega Lendavčana Reneja Žuniča ni obetavno; Zapustil je UKC Maribor, a še ni dobro. O napadu bo, kot pravi, napisal knjigo.
“O dogodku smo bili obveščeni s strani Splošne bolnišnice Murska Sobota. Policisti PP Murska Sobota so z do sedaj zbranimi obvestili na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo, zoper neznanega storilca. Z zbiranjem obvestil v smislu ugotovitve storilca/storilecv dejanja, nadaljujejo. Informacije ter podatke vsestransko preverjajo,” nam je na poizvedovanje o tem, kako daleč so organi pregona pri iskanju neznancev, ki so v noči na 6. oktober, v soboškem parku brutalno pretepli in hudo poškodovali LGBT aktivista Reneja Žuniča iz Lendave, sicer partnerja Nejca Reka, mnogim znanega iz resničnostnega šova Bar, ter borca za homoseksualno usmerjene osebe. Torej zaenkrat zoper neznanega osumljenca so policisti podali kazensko ovadbo za sum storitve kaznivega dejanja hude telesne poškodbe po 123. členu KZ-1, za kar je zagroženo od šestih mesecev do petih let zapora.

Preiskava kaznivega dejanja je v teku in se nadaljuje

Oškodovanec, pretepeni Rene, ki bo najverjetneje imel trajne posledice, tudi mesece po grozljivem napadu v murskosoboškem parku še vedno živi v strahu. Sam pa pravi, da je po nerazumnem homofobnem napadu še vedno zelo pozitivno naravnan. Trudi se ponovno zaživeti in nadaljuje pot kot LGBT aktivist. Odločil se je napisati tudi knjigo. Spomniti se kaže, da je Žunič v napadu skupil hude poškodbe, na družbenem omrežju Facebook je takrat zapisal, da ima polomljena rebra in poškodovano ledvico. Dalj časa je bil na UKC Maribor in tudi sploh se mu je življenje obrnilo na glavo, a še naprej želi biti pozitivno naravnan, na negativne komentarje ljudi se ne ozira. “Za menoj je izredno težko obdobje. Vsak dan me to preganja, živim v strahu in se bojim, da se bo vse skupaj pometlo pod preprogo. Po brutalnem homofobnem napadu se je meni in mojim najdražjim življenje popolnoma obrnilo na glavo. Moram pa reči, da je moj sin moj ponos in marsikomu je lahko vzornik. Naju z Nejcem sprejema in naju ne obsoja, ne razume pa tistih, ki so mi škodovali. Je izredno čustven in ga je vedno strah zame, ko grem in moram na preglede. Vedno sledi vprašanje: Ati, prideš domov ali boš ostal v bolnišnici?” razlaga Rene in dodaja, da mu po operaciji deluje samo še 60 odstotkov ledvice, hematom pa je še vedno prisoten. Tri rebra, ki so mu jih zlomili, ga bolijo še danes, zato ne sme narediti nobenega hitrega ali čudnega giba.

Pove tudi, da je še meseca decembra nekaj časa preživel v bolnici, saj so mu na pregledu ugotovili, da ima zelo slab oziroma prekinjen dovod krvi v desni nogi in da posledično zaradi tega težko hodi in čuti bolečine v njej. Če mu ne bi naredili obvoda, bi lahko prišlo tudi do amputacije noge. “Sama preiskava še vedno poteka, in še vedno ni nekih informacij, s katerimi bi prišli do storilcev, ki so mi življenje spremenili v pekel in se prosto gibljejo po svetu še naprej. Verjamem v to, da bodo storilci najdeni in kaznovani.” razmišlja Rene, ki kljub vsemu ni obupal in se je odločil, da bo napisal knjigo, v kateri bo njegova zgodba, od otroštva, odraščanja do zdaj. “Mislim, da bom z njo marsikoga šokiral,” toda, po objavi novice, da bo napisal knjigo na Facebooku, so mu že začeli groziti. Zato tudi omenjeni strah. Rene se sicer zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali v težkih trenutkih, predvsem oddelku urologije in žilnem oddelku na mariborskem UKC.

Rene je zelo žalosten, da mora prestajati takšno kalvarijo zaradi neznancev, ki so sklenili, da se bodo nad njim znesli zaradi istospolne usmerjenosti. Razložil nam je tudi, kaj se je zgodilo kritične noči. “Z Nejcem sva bila povabljena na večerjo k moji sestri. Za tem sva se s prijateljem odločila, da greva v Mladinski in kulturni klub (MIKK) v Murski Soboti, kjer je bil večer glasbe devetdesetih let. Cel večer je bilo vse tako, kot mora biti. Pravzaprav sem tam domač, vsi me poznajo. Zadnje, česar se spomnim, je to, da sem šel do natakarice in jo vprašal, ali bi se mu pridružila ob cigareti. Zaradi dela je vabilo odklonila, nato pa se je začelo. Jaz sem nato pograbil jakno in šel po stopnicah ven, se obrnil na desno in od zadaj je priletel udarec. Poleg tega pa še besede peder, gej, feget. Od takrat naprej se ne spomnim nič več. Te besede je govorila samo ena oseba, toda slišal sem več glasov. Naslednje, kar se spomnim, je to, da so me dajali v rešilca.” pravi Rene, ki je pozneje v bolnišnici, pod vplivom protibolečinskih substanc govoril s policisti in jim razložil tisto, kar je vedel. “Policista sta prišla k meni na oddelek, toda takrat sem bil pod vplivom velikega števila substanc proti bolečinam. Zato se niti ne spomnim, kaj vse smo se pogovarjali. To se mi nekako ne zdi najbolj dobro. Za njima je prišel še kriminalist in dejal, da je vse skupaj zelo sumljivo, ker nihče ni videl ali slišal ničesar. Tudi sam se ne spomnim, kako sem prišel do stanovanja oziroma do našega dvorišča.”

Tudi njegov partner, resničnostni zvezdnik Nejc Rek še vedno doživlja pravo nočno moro. Po tem, ko so v začetku oktobra hudo pretepli njegovega fanta Reneja Žuniča, ki pravi: “Kakorkoli že, kot sem že milijonkrat povedal in še bom enkrat: v vsaki negativni stvari je nekaj pozitivnega. To je, da so mi na podlagi mojih poškodb opravili preiskavo MR in tako ugotovili, da imam cisto, ki bo, hvala bogu, operativno odstranjena.” Poleg fizičnih posledic napada, pa Žunič seveda občuti tudi psihične, saj mu zaradi vsega, kar se mu je zgodilo, psiha zelo niha. “Ampak jaz vem, da zmorem in sem zato ponosen nase. Sam stojim za svojimi načeli in stojim tudi zatem, kdo in kaj sem! Sam se bom zavzemal za pravice LGBT, saj so več kot očitno v naši državi premajhne. Ne podpiram pa nobenega nasilja, torej ne verbalnega in ne fizičnega, saj vsakršno nasilje na človeku pusti posledice. Tudi take, ki navzven niso vidne. To, kar se je zgodilo meni, je vsekakor vredno obsodbe in upam, srčno, da se bodo storilci našli in bodo odgovarjali za ta zločin. Hvaležen sem, da imam toliko ljudi, ki mi v tej situaciji stojijo ob strani. Življenje nas uči, da naj sprejemamo drug drugega, da naj pomagamo drug drugemu, da se naj spoštujemo in dopolnjujemo. Kar pa je najlepše na tem svetu je to, ko imaš ob sebi ljudi, ki so tvoja družina.”

Rene, simpatičen in marljiv mladenič, je sicer oče 11-letnega Reneja Ryana in partner Nejca Reka, pred tem je bil v razmerju z žensko 12 let, vse dokler nista spoznala, da skupaj ne zmoreta več kovati sreče. Tri leta kasneje je Rene sklenil sneti okove pričakovanj družbe in svobodno zadihati tako, kot čuti v svojem bistvu… In bivša partnerka ter zlasti sin ga povsem podpirata.