Policisti poostreno nad kolesarje

Kolesarji sodijo med bolj ogrožene prometne udeležence, zato bo od 14. do 27. maja 2018 potekala preventivna akcija za večjo varnost voznikov koles. Preventivno akcijo vodi in koordinira javna agencija za varnost prometa.
“Pozorni bomo predvsem na vožnjo po pravi smeri kolesarske steze in vožnjo v rdečo luč, pa tudi na upoštevanje pravil vožnje, vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo zaščitnih sredstev, kot so kolesarske čelade, izsiljevanje prednosti itd. Prav tako bomo preverjali uporabo mobitela, ki je lahko med vožnjo s kolesom zelo nevarna, in tudi odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo in izsiljevanjem prednosti ogrožajo kolesarje,” pravijo pri policiji.

Policisti poudarjajo, da lahko kolesarji za večjo varnost veliko naredijo sami. Druge udeležence policija med drugim opozarja, naj na cestnih odsekih, na katerih je s prometno signalizacijo opozorjeno na prisotnost kolesarjev, prilagodijo hitrost.