Policisti obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja Ponarejanja denarja

Konec novembra so bili policist PP Gornja Radgona obveščeni, da sta neznana storilca v enem izmed gostinskih lokalov na območju Radencev poskušala vnovčiti ponarejen bankovec za 100 evrov. Ko je osebje lokala posumilo, da gre za ponaredek sta osumljenka in njen prijatelj bankovec vzela nazaj in zapitek poravnala z drugim bankovcem.
Policisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da sta kaznivega dejanja utemeljeno osumljena 16-letnica iz območja Gornje Radgone in 16-letnik iz območja Ljutomera. Na podlagi odredbe sodišča je bila v minulem tednu opravljena hišna preiskava na domu osumljenega. Zaseženih je bilo 16 bankovcev za 100 eurov, za katere se utemeljeno sumi, da gre za ponaredke. Zoper oba osumljena bo na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje Ponarejanje denarja.

Glede na dolgoletne izkušnje in bližajoče se praznike policisti Policijske uprave Murska Sobota pričakujemo porast kaznivih dejanj s področja ponarejanja denarja. V tej zvezi podajamo nekaj osnovnih informacij in napotkov v primeru, da sami postanete žrtve storilcev tovrstnih dejanj. Za vnovčitelje je značilno, da na določenem območju opravijo nekaj vnovčitev, za tem pa se umaknejo oz. prestavijo na drugo področje. Preden se odločijo za unovčevanje ponarejenega denarja, si ogledajo objekt, lokal, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev. Znano je, da opravijo nakup cenejšega blaga, katerega plačajo z večjim bankovcem, saj jim je interes, da si pridobijo čim večjo protipravno premoženjsko korist.

Med drugim za unovčitve izkoriščajo javne prireditve, saj glede na veliko število obiskovalcev, slabši delovni pogoji (tema, brez naprav za preverjanje pristnosti, kader) denar veliko lažje spravijo v obtok. Gre za storilce, ki običajno s svojim izgledom in obnašanjem ne izstopajo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposlenih.

Vnovčitelji so tako tujci kot domači, je pa znano dejstvo, da večino vnovčitev na območju Pomurja izvršijo tujci. Večina oseb sploh ne ve, da je za plačilo izročila ponarejen bankovec. Največ se ponarejajo bankovci apoenske vrednosti, ki so najpogosteje v obtoku, to so bankovci za 20, 50 in 100 evrov. Redkokdaj se pojavijo ponarejeni kovanci, saj je strošek proizvodnje in njihova nizka vrednost za storilce nezanimiva.

Trgovcem in vsem ostalim policija svetuje, da pri svojem delu uporabljajo različne detektorje oz. elektronske naprave, pisala, UV svetlobna telesa, magnet ali običajni pogled z očesom. Več informacij je dostopnih preko spletne strani Evropske centralne banke.