Policisti do nedelje poostreno nadzirajo vaše psihofizično stanje

Začel se je drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. “Bodite odgovorni vozniki. Policisti bomo od 6. do 15. novembra 2020 poostreno nadzirali vaše psihofizično stanje,” so sporočili.
Slovenija se uvršča med države, kjer je poraba alkohola na odraslega prebivalca med najvišjimi v Evropi. Ta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije znaša 12,6 litrov čistega alkohola na prebivalca nad 15 let, alkohol v prometu pa je še vedno kriv za tretjino smrtnih žrtev. Zloraba alkohola je tudi letos v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 1.191 nesrečah, ki so se zgodile v prvih desetih mesecih in so bile povzročene pod vplivom alkohola, je umrlo 27 oseb, 108 je bilo hudo in 418 lažje telesno poškodovanih. To znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija in Policija zato vnovič pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

“Do 15. novembra 2020 bomo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Preverjali bomo vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bomo izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Izmed vseh preminulih v prometnih nesrečah do konca letošnjega oktobra (78 oseb), je kar 27 oseb izgubilo življenje zaradi alkoholiziranega povzročitelja. Tudi alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo 27, od tega jih je 22 umrlo v nesreči, ki so jo povzročili. Vožnja pod vplivom alkohola pomeni neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice,” so zapisali pri Policiji.