Policisti bodo prežali na nepripete!

Današnji ponedeljek se začenja dvotedenska preventivna akcija, ki bo potekala od 2. do 15. marca 2020. Namen akcije je povečati rabo varnostnega pasu, ki lahko reši življenje. Zato bodo policisti v tem času preverjali, ali se vozite pripeti.
Policisti bomo po vsej Sloveniji poostreno preverjali, ali uporabljate varnostni pas tako na sprednjih kot tudi zadnjih sedežih, preverjali bomo tudi pravilno rabo zadrževalnih sistemov. Pozorni pa bomo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Nacionalno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Načrtovane aktivnosti za večjo uporabo varnostnega pasu pa so usklajene tudi z evropsko akcijo Seatbelt, ki jo istočasno izvajajo prometne policije po vsej Evropi.

Glavna cilja akcije sta povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, še posebej na zadnjih sedežih, tovornih vozilih in avtobusih, obenem pa zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Po statističnih podatkih več kot tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih v letu 2018 ni uporabljala varnostnega pasu (40 %), delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki pa je bil za več kot 30 odstotkov slabši kot pri voznikih (38 %). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši – med huje poškodovanimi vozniki jih varnostni pas ni uporabljalo 16 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa 4 odstotki.

Ali ste vedeli?

Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo svojega telesa ob trku do hitrosti 7 km/h, že ostro zaviranje pri majhni hitrosti pa je dovolj, da otroka, ki ni pripet in ne spremlja dogajanja v prometu, vrže iz sedeža v avtomobilu in ga hudo poškoduje.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo samo 30 km/h, je udarec na naše telo enak padcu z višine 3 metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je sila enaka 10-metrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča in je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe.