Policisti beležijo povečano število napadov na informacijske sisteme

Policija v zadnjih letih po Sloveniji beleži povečano število napadov na informacijske sisteme posameznikov in podjetij s škodljivimi programskimi kodami, ti. izsiljevalski virusi (Ransomware), kot so: CryptoWall, CryptoLocker, TeslaCrypt, Locky in zadnje čaše še Zepto virus.

Skupno vsem je, da storilci (Hekerski izsiljevalci) žrtev napadejo s t.i. phishing elektronsko pošto, v kateri se ob kliku na priponko žrtev okuži z izsiljevalskim virusom. Po okužbi z izsiljevalskim virusom se na žrtvinem računalniku prične proces kodiranja oz. kriptiranja vseh datotek, kot so tekstovne datoteke, datoteke slikovnega in video formata, elektronsko pošto, baze podatkov, itd.. To pomeni, da ima uporabnik kriptirano (zaklenjeno) vse, razen nameščenih programov in bližnjic. Ob okužbi izsiljevalski virus ne zakriptira datotek samo na računalniku, ampak tudi na vseh drugih v računalnik povezanih medijev, kot so mrežni in zunanji diski, USB spominski moduli, itd..

Če so še pred kakšnega pol leta storilci večinoma napadali računalnike fizičnih oseb, kjer jim je bil cilj zakodiranje fotografij, video posnetkov in dokumentov, in jih za povrnitev teh datotek izsiljevali s plačilom denarja od nekaj sto do dva tisoč evrov v kripto valuti bitcoin, so storilci v zadnjega pol leta pričeli sistematično napadati podjetja in njihove baze podatkov.

Največ napadov na območju Maribora

Na območju PU Maribor v zadnje pol leta beležijo že okoli 10 napadov na mala in velika podjetja, ki so pri tem utrpele kar nekaj finančne škode. Policija opozarja, da za nove izsiljevalske viruse ni protivirusnega programa oz. postopka odkodiranja datotek in je možnost, da žrtve povrnejo podatke izključno s plačilom izsiljevalske odkupnine.

V zvezi s tem posameznike in še predvsem podjetja policija ponovno opozarja, naj so pazljivi pri odpiranju elektronske pošte neznanega pošiljatelja in neznanih priponk ter naj raje, če so v dvomih ali je datoteka avtentična, preden jo odprejo oz. kliknejo, posvetujejo s pošiljateljem, če ta seveda obstaja. Prav tako naj podjetja za svoje baze podatkov poskrbijo z vsakodnevno izdelavo arhivskih baz, ki naj bodo ločene od živega informacijskega sistema, saj se bodo v nasprotnem primeru zakodirale tudi te.

Za fizične osebe, ki nimajo denarja za plačilo izsiljevalskega virusa, naj zakodirane diske in ostale nosilce podatkov nekam shranijo, saj se za nekatera čez čas najde programska oprema, ki jih odkodira. Policija predlaga, da za pregled novosti obiščete spletno stran Nacionalnega odzivnega center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij – SI-CERT na spletni strani https://www.cert.si/si/obvestila/.