Policija znova opozarja na previdnost pri uporabi pirotehničnih sredstev

Veseli december je v polnem zamahu, kmalu bodo na trgovskih policah pirotehnični izdelki. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, policisti tudi letos pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike.
V policiji uporabi pirotehničnih izdelkov namenjajo posebno pozornost. Letošnjo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjena predvsem osnovnošolcem in srednješolcem, je podprl tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v Policiji.

“Vse, ki kupujete in uporabljate pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k preprečevanju neželenih posledic uporabe pirotehnike. Kupujte jo pri pooblaščenih trgovcih, pri tem pa bodite pozorni na oznako CE. Uporabljajte jih v skladu z navodili proizvajalca in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja ljudi. Pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost,” je poudaril Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Izvajali se bodo inšpekcijski nadzori

V času, ko je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov, se bodo neposredno na terenu izvajali tudi inšpekcijski nadzori, in sicer pri registriranih trgovcih s pirotehniko, v okviru nadzorov pa se bo preverjala tudi morebitna prodaja pirotehnike brez ustreznih dovoljenj in prodaja prepovedane pirotehnike (npr. petard). Inšpektorji vsako leto izvedejo v povprečju od 60 do 70 inšpekcijskih nadzorov po celotni državi, usmerjeni pa so v večja trgovska središča, posamezne trgovine in tudi bolj odročna mesta.

Kot je dejal dr. Simon Herman, dr. med., imajo v UKC Ljubljana vsako leto v prazničnem času kar nekaj poškodovanih zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov: “Približno dve tretjini jih je starih med 10 in 20 let, zato pozivamo starše, da delujejo preventivno. Večinoma so poškodovane roke in obraz, dva do trije poškodovanci pa bodo posledice uporabe pirotehnike žal čutili vse življenje.”

Trpijo tudi živali

“V Društvu za zaščito živali Ljubljana pa želimo ljudi pozvati, da se v celoti odpovedo pirotehniki, za živali je ta namreč lahko zelo stresna ali celo nevarna. Pokanje in svetlobni efekti lahko povzročajo tako strah kot tudi fizične procese v telesu, ki so posledica tovrstnega stresa (prebavne težave, neješčost, pretirano uriniranje itd.). Pomisliti je treba ne le na tiste živali, ki jih imamo doma, temveč tudi na divje živali, ki živijo v naravi,” je opozorila predstavnica društva Maša Cerjak Kastelic.