Policija: Skorajšnji začetek novega šolskega leta

Tik pred nami je pričetek novega šolskega leta, na katerega pa se pripravljajo tudi policisti v Pomurju in v splošnem po vsej državi. Na PU Murska Sobota so pred drugim septembrom tako postregli z nekaj prometne statistike.
Policisti PU Murska Sobota so policisti v obdobju od 1.1.2019 do 26.8. 2019, obravnavali 507 prometnih nesreč, v enakem obdobju lanskega leta 601. V prometnih nesrečah je 1 (2) oseba izgubila življenje, 20 (35) jih je bilo hudo in 167 (254) lahko telesno poškodovanih. Vzrok neprilagojena hitrost je še vedno eden od najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč na cestah na območju Pomurja. V povprečju (obdobje šestih let) se vsaka 6 prometna nesreča na pomurskih cestah zgodi zaradi neprilagojene hitrosti. Pomeni, da je še vedno veliko voznikov, ki ne upošteva omejitve hitrosti omejene s prometno signalizacijo ali prometnimi pravili in, da je delež neprilagojene hitrosti v prometnih nesrečah izredno visok. Neprilagojena hitrost pa je velikokrat determinirana tudi v vzrokih kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti …

Udeležba otrok v prometnih nesrečah

V obdobju od leta 2015 do 26.8.2019 je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Murska Sobota udeleženih 117 otrok od katerih sta 2 umrla, 8 jih je bilo hudo in 70 lahko telesno poškodovanih. V obdobju 1.1.2019 do 25.8.2019 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 10 otrok. Eden je bil hudo telesno poškodovan, 8 pa lahko.

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. “Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu.”