Policija (le začasno) opustila sistematični nadzor na meji, situacija se umirja

Slovenija je v petek, 7. aprila 2017, začela izvajati obvezno sistematično preverjanje vseh potnikov (tako državljanov EU kot državljanov tretjih držav) pri prestopu zunanje schengenske meje. To je na praktično vseh mejnih prehodih s Hrvaško povzročilo velike zastoje. Policija (le začasno) opustila sistematični nadzor. Kaj je dolgoročna rešitev?

Minuli vikend smo tudi sicer pričakovali povečan promet, saj so nekatere države že začele z dopusti ob prihajajočih praznikih. Slovenija je namreč kot tranzitna država v tem času tudi sicer nadpovprečno obremenjena s prometom. Nov režim pa je na naših mejah še dodatno povzročil dolge čakalne dobe. Tako se je obseg preverjanja v teh dneh povečal za 10-krat v primerjavi z lanskim letom.

“Zato smo na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji sprejeli ukrepe, s katerimi smo zmanjšali čakalne dobe na mejnih prehodih. To pomeni, da je Policija, upoštevajoč načelo sorazmernosti, začasno opustila sistematični nadzor pri potnikih, ki so predstavljali manjše varnostno tveganje. Ukrep ne predstavlja odstopa od veljavnega schengenskega pravnega reda, saj so tovrstni postopki v že omenjeni Uredbi tudi predvideni,” so včeraj zapisali pri Policiji.

Policija bo ukrep izvajala do nadaljnjega, obenem pa si bo prizadevala poiskati rešitve, ki bodo prijazne do potnikov, obenem pa bodo sledile zastavljenemu cilju uredbe, zagotavljanju varnosti schengenskega območja. Slovenija je sicer ob pripravi uredbe dosledno izpostavljala, da bo v praksi prihajalo do dolgih čakalnih vrst. Pri tem smo posebej zagovarjali sorazmernost ukrepa.

Ministrstvo za notranje zadeve je včeraj Evropski komisiji posredovalo obsežno informacijo, v kateri so povzeli dogajanja in težave, s katerimi so se policisti in potniki soočali na mejnih prehodih. Hkrati so jim bili predstavljeni ukrepi, ki so jih in jih še vedno izvajajo za normalizacijo stanja na mejnih prehodih. V prihodnjih dneh se bodo predstavniki ministrstva za notranje zadeve in policije tudi sestali s predstavniki Evropske komisije in drugimi državami članicami, z namenom, da skupaj poiščemo rešitve, da do podobnih težav v bodoče ne bi več prihajalo.

Občina Lendava ministrici za notranje zadeve Vesni Žnidar Györköš poslala dopis

Občina Lendava je ministrici za notranje zadeve Vesni Žnidar Györköš poslala dopis, v katerem izraža ogorčenje ter zaskrbljenost zaradi zastojev in dolgih čakalnih vrst na mejnem prehodu Petišovci-Mursko Središče in prosi, da se znotraj Vlade RS in Evropske unije zavzamejo za ustreznejšo rešitev. Dopis z isto vsebino in  opozorilom glede škode za občane in gospodarstvo je na hrvaško notranje ministrstvo posredoval tudi župan mesta Mursko Središče Dražen Srpak, so zapisali na spletni strani Občine Lendava.

zastoji-dopis

Stanje 7.4.2017: