Poletna žetev konoplje na Benici: Štajercem na sodišču v Murski Soboti mile kazni

Precej zanimivo in predvsem nevsakdanje je bilo dogajanje v začetku avgusta ob naselju Benica, v bližini reke Mure. Takrat je policija, spomnimo, žela velike količine konoplje (2650 sadik), spravljali so jih v jumbo vreče in na traktorsko prikolico dostavljali s helikopterjem. Trojica Štajercev, ki so padli v policijsko zasedo, je na Okrožnem sodišču v Murski Soboti prejela mile kazni.
Policisti PP Lendava so prejeli informacijo, da se zunaj naselja Benica ob reki Muri nahaja večji nasad konoplje (2650 sadik). Policija je zato organizirala več zased. 3. avgusta so na kraj prispele tri osebe, stare od 40 do 48 let, policija pa jim je odvzela prostost. Vsi trije so slovenski državljani in stari znanci policije. V preteklosti so že bili obravnavani zaradi prometa s prepovedanimi drogami. Pri transportu velikih količin konoplje je sodeloval tudi policijski helikopter. Policija je takrat ocenila, da bi osumljenci lahko pridelali 600 kilogramov kakovostne marihuane, katere vrednost na trgu znaša okoli dva milijona evrov. Omenjeni zaseg je en izmed največjih v zadnjih letih na območju PU Murska Sobota.

Trije Štajerci so se tako pred dnevi znašli pred Brankom Palatinom, sodnikom in predsednikom okrožnega sodišča v Murski Soboti. Izveden je bil predobravnavni narok in narok za izrek kazenske sankcije vsem trem podjetnim “kmetovalcem,” osumljenci pa so lahko povedali bore malo ali skorajda nič v svojo obrambo, saj se je miza kar šibila pod vsem dokaznim gradivom. Slednje je predstavil višji državni tožilec Drago Farič.

Sodišče je osumljencem ponudilo razmeroma nizke kazni. Gregor Krajnc je dobil ponujeno dve leti zapora, Primož Košec leto in pol, Davorin Kropivšek pa eno leto. Kranjc in Košec bi kazen lahko odslužila na odprtem oddelku, Kropivšek pa z delom v splošno korist. Trojica je kazni, pričakovano, sprejela, dejanje so obžalovali in se zanj tudi pokesali. Sodnik je med drugim trojici zasegel predmete, najdene pri hišni preiskavi v Moravskih Toplicah: Denar, mobilne telefone in nadzorno kamero.