Poletje 2020: Turizem na območju občine Lendava reševali turistični boni, tujcev malo

Poletje 2020, pa ne le pri nas, temveč po celotni državi in praktično po celotnem svetu, bo za vedno zapisan v zgodovino. Koronavirus je kosil vse pred seboj, tudi turizem. Preverili smo, kakšne številke so letošnje leto prevladovale na območju Občine Lendava, a že v začetku lahko obelodanimo, da so lendavski turizem v veliki večini reševali turistični boni.
Turizem je med najbolj prizadetimi panogami posledično negativnim vplivom koronavirusa. Zaprtje nastanitvenih kapacitet in ostalih turističnih ponudnikov pomeni neposredni vpliv na zmanjšanje prihodkov v turizmu, ki jih kasneje zaradi same narave panoge ne bo mogoče nadomestiti. V tem času je turizem bil in je še vedno v slabšem položaju kot med minulo finančno krizo. Svoje je naredilo zapiranje regij, občin in skorajda celotne države. Izguba delovnih mest v turizmu in zlom turističnega sektorja je posledično vplivalo na ostale sektorje.

Turistično leto 2019 je bilo v primerjavi z letom 2018 (primerjamo mesece junij, julij in avgust) na območju občine Lendava boljše. Na območju občine Lendava je bilo v letu 2019 1.714 turistov več v primerjavi z letom 2018, kar pomeni, da je bilo ustvarjenih tudi več nočitev. V številkah je to 3.250 nočitev več. In če smo upali, da bo leto 2020 še boljše, po vseh napovedih bi to lahko bilo najmanj enako, pa je vmes posegla koronakriza in turistično panogo zamajala. Čeprav smo sprva pričakovali, da bo sezona katastrofalna, pa slednja niti ni bila tako slaba, saj so tudi naše turistične zmogljivosti polnili predvsem domači turisti s turističnimi boni.

Tujcev malo

V naši občini, kjer imamo v največji ponudbi predvsem zdraviliški/termalni turizem, se je delež turistov v letu 2019 povečal, pa čeprav se je na državni ravni v avgustu število nočitev nekoliko znižalo. V Lendavi smo imeli lani pozitivni trend rasti obiska turistov v celotni poletni sezoni. Naš kraj je lansko poletje največ turistov obiskalo v avgustu. Junija 2019 smo zabeležili 3.567 prihodov turistov, ki so ustvarili 12.383 nočitev, v juliju smo zabeležili 3.424 prihodov turistov ki so ustvarili 13.949 nočitev in avgusta 4.408 prihodov turistov, ki so ustvarili 15.439 nočitev. V splošnem je našo državo poleti 2019 obiskalo največ nemških državljanov oz. državljank.

Letošnje poletje številke niti niso tako slabe, kot smo morda pričakovali, kdaj celo tudi boljše. Najslabši mesec je bil seveda junij. Skupno število turistov je takrat bilo le 454 (od tega 150 tujih), ki so skupaj ustvarili 996 nočitev (tujci 378). Bistveno boljše številke so bile že naslednji mesec, julija. Takrat je naš kraj obiskalo 3.440 turistov (od tega le 370 tujih), ki so skupno ustvarili 13.480 nočitev (tujci 1.446). Avgusta je naš kraj obiskalo še več turistov kot mesec prej, 4.104 (od tega le 376 tujih), ki so skupaj ustvarili 15.026 nočitev (tujci 1.170).

Če primerjamo podatke z leta 2019 in letošnje podatke, poletna sezona pravzaprav niti ni bila toliko slabša, a je res, da so gosti najbrž zapravili manj denarja, kot bi ga sicer v normalnih razmerah.