Poklicni gasilci bodo stavkali od 10. do 12. januarja

Če vlada ne bo povišala njihovih plač, bodo poklicni gasilci v sredo, 10. januarja 2018, ob 6. uri začeli stavkati. Stavkali bodo do petka, 12. januarja, do 7. ure. Ljudje naj se ne bojijo; kljub stavki bodo reševali življenja in premoženje. Stavkajo proti vladi in ne proti ljudem, sporočajo.
Zahteve gasilcev so znane že od poletja, za dve delovni mesti zahtevajo dvig za tri, za ostale dvig za dva plačilna razreda, vlada pa jim je ponudila nekoliko manj. Zaradi tega so oktobra pripravili tudi protest pred vlado. V sindikatu so že večkrat poudarili, da se njihov in vladni predlog razlikujeta za 150.000 evrov na letni ravni. Konec prejšnjega tedna je že začel veljati aneks h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki za en plačilni razred izboljša uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I. Gasilci pa si prizadevajo še za dvig uvrstitve za 16 drugih delovnih mest. Povprečna plača poklicnih gasilcev se giba med 1.100 in 1.200 evri bruto.

Kako lahko gasilec stavka?

Zakon jih zavezuje, da morajo na intervencije, a tudi brez te obveze vedo, kaj je njihovo poslanstvo. “Smo in vedno bomo pomagali ljudem. Namen naše stavke ni škodovati ali kakor koli negativno vplivati na položaj državljanov, ampak jim pomagati. S stavko pa bi radi opozorili na krivico, ki se nam dogaja na strani vlade,” je ob napovedi stavke pojasnil sekretar Sindikata poklicnih gasilcev David Švarc.

Če med trajanjem stavke pride do nevarnosti požara ali druge nesreče, morajo poklicni gasilci stavko takoj prekiniti in jo lahko nadaljujejo, ko je požar pogašen oziroma so odpravljene posledice nesreče.

Seznam del, ki jih ne bodo opravljali, bodo do 12. januarja še sestavili, iščejo pa tiste rešitve, ki bi lahko direktno prizadele državo, je pojasnil podpredsednik sindikata Silvo Kuntarič“Nekaj manevrskega prostora imamo, ne želimo pa izgubiti podpore, ki jo imamo v javnosti,” je poudaril.

Vodstvo sindikata poklicnih gasilcev za zdaj predvsem upa, da se jim bo z vlado uspelo dogovoriti še v decembru in da do stavke sploh ne bo prišlo. Zanjo so se opredelili, ker drugega izhoda niso videli.