Pogosti dejavnik pri povzročiteljih prometnih nesreč je še vedno alkohol

Pogosti dejavnik prometnih nesreč na naših cestah, tudi Pomurskih, je še vedno alkohol. Številke so sicer nekoliko upadle, za dobrih 21 odstotkov, a so te še vedno visoke. Včeraj smo poročali, da na naših cestah poteka akcija Slovenija piha 0,0, nekoliko nižje pa vam predstavljamo številke iz pomurskih cest.
Do konca oktobra 2017 je bilo na območju Policijske uprave Murska Sobota obravnavanih 671 (686 v letu 2016) prometnih nesreč, v katerih je 5 (7) oseb izgubilo življenje, 46 (41) se jih je hudo telesno poškodovalo in 249 (320) lahko telesno poškodovalo.

Pogosti dejavnik pri povzročiteljih prometnih nesreč je še vedno vožnja pod vplivom alkohola. Vseeno pa je zaznati pozitivni trend pri alkoholiziranih povzročiteljih prometnih nesreč, saj so letos povzročili 87 (110) prometnih nesreč, kar pomeni za 21% manj. Prav tako se je zmanjšala povprečna stopnja alkoholiziranosti pri vinjenih povzročiteljih prometnih nesreč, ki je znašala 1,47 g/kg alkohola v krvi v letu 2017 v primerjavi 1,61 g/kg alkohola v krvi v letu 2016. V 4 prometnih nesrečah s smrtnim izidom sta bila letos pod vplivom alkohola 2 povzročitelja prometnih nesreč.

Vsem udeležencem v cestnem prometu policija ponovno svetuje:

– da se v primeru uživanja alkoholnih pijač ne odločajo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, taksi prevoze, oziroma naj vozilo vozi oseba, ki ni uživala alkoholne pijače;
– da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti, saj je vozišče v tem obdobju hladno, mokro in spolzko;
– da so vozniki pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Med 6. in 12. novembrom na območju celotne Slovenije, kot smo že poročali, poteka drugi del akcije Slovenija piha 0,0.