Podrobnosti novega šolskega leta na našem območju …

Šole v občini Lendava so odprle svoja vrata učencem in dijakom. Prag vrtca so v spremstvu staršev včeraj prvič prestopili tudi najmlajši. Učenci in dijaki se po poletnih počitnicah vračajo v šole, nekateri po skoraj polletnem premoru. Čas počitniških dni je zamenjal začetek novega vrtčevskega in šolskega leta, ki bo zaradi korona ukrepov nekoliko drugačno.
49 novincev v vrtcu

V Vrtcu Lendava je od 300 otrok v šestih enotah 49 otrok, ki so se v spremstvu staršev te dni prvič pridružili vrtčevskemu živžavu, 22 otrok pa se jim bo pridružilo še med šolskim letom.

Sprejem prvošolcev

V genterovski Dvojezični osnovni šoli so včeraj popoldan v šolsko skupnost sprejeli 7 prvošolcev. Skupaj bo DOŠ Genterovci v tem šolskem letu obiskovalo 79 učencev.

V DOŠ I Lendava so učence 1. razredov sprejeli v dopoldanskih urah. V šolske klopi bo prvič sedlo 57 otrok v treh oddelkih v Lendavi in enem oddelku v podružnični šoli v Gaberju. V naši največji šolski skupnosti pa bo 535 učencev.

Na OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani je v letošnjem šolskem letu 10 prvošolcev iz občine Lendava.

Dvojezično osnovno šolo II bo obiskovalo 25 učencev, letos se jim je pridružila ena prvošolka.

Prvošolčke na DOŠ Genterovci, DOŠ I Lendava in DOŠ II je pozdravil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in jim namenil vzpodbudne besede ob začetku šolskega leta: »Verjamem, da prvi šolski dan odpira mnogo vprašanj in neznank, vse od tega kako bo potekal pouk, kdo bodo vaši sošolci, učiteljice in učitelji ter ali boste kos vsem izzivom, ki jih prinaša novo šolsko leto, ki bo v marsičem posebno in drugačno. Prepričan sem, da boste potrebne ukrepe hitro sprejeli in da bomo vsi skupaj pripomogli k temu, da bo šola varno okolje za vsa nova znanja, izkušnje in doživetja, ki so pred vami.«

12 programov za srednješolce

V 12 različnih programih na Dvojezični srednji šoli Lendava se bo letos izobraževalo skupaj 264 dijakov. V prvi letnik se je vpisalo 45 dijakov, ki se bodo izobraževali v sedmih različnih programov. Minulo šolsko leto je lendavsko srednje šolo zaključilo 59 dijakov. Zaključni izpit je opravljalo 18 dijakov, kar štirje 4 dijaki so dosegli maksimalno število točk; tudi poklicno maturo so uspešno opravili vsi dijaki, ena dijakinja je dosegla maksimalno število točk in postala diamantna maturantka, en dijak pa zlati maturant; pri splošni maturi pa so med 16 dijaki imeli kar dva zlata maturanta.

Glasbeno izobraževanje

Tudi v Glasbeni šoli Lendava so 1. septembra odprli svoja vrata 337 učencem. Letos bo pouk instrumenta obiskovalo 240 učencev, 44 plesno pripravnico, 45 balet in 8 glasbeno pripravnico.

Varna pot v šolo

V prvih dneh novega šolskega leta bodo policisti dodatno skrbeli za varnost otrok. Skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa bodo za učence prvih in drugih razredov osnovnih šol izvajali predavanje »Varno pot v šolo«.

Policija sicer staršem in skrbnikom otrok svetuje, da ob začetku šolskega leta čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok, jih opozorijo na nevarnosti na šolskih poteh, na uporabo odsevnika oziroma kresničke ter rumene rutice, tako vzgojo pa naj obnavljajo tudi skozi celotno šolsko leto. Prav tako naj bodo tudi sami otrokom vzor in upoštevajo cestno-prometne predpise.

Vir: Občina Lendava