Podrobnosti krvavega obračuna v Murski Soboti

Spomnimo: 12. novembra je v samem centru Murske Sobote prišlo do spora večih oseb. V sporu, v katerem so zapele najprej pesti, za tem še nož, sta bili dve osebi telesno poškodovani.
12. novembra je PU Murska Sobota medije obvestila o sporu večih oseb v središču Murske Sobote, v katerem sta bili dve osebi telesno poškodovani. Najprej so zapele pesti, za tem še nož. “Policisti in kriminalisti so med zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja ugotovili, da je do spora prišlo med dvema skupinama mladoletnikov. Dve osebi sta bili zabodeni z nožem in sta iskali zdravniško pomoč v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Po do sedaj zbranih obvestilih sta osebi zadobili lahko telesno poškodbo. Policisti še vedno zbiramo obvestila z namenom, da se razjasnijo vse okoliščine storitve kaznivega dejanja. Podrobnejše informacije bodo posredovane javnosti po zaključku preiskave,” je sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Preventivni nasveti glede medvrstniškega nasilja

Pomurski policisti v zvezi primera problematike nasilja nad vrstniki, ki se je zgodil v Murski Soboti ugotavljajo, da gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. “Gre za resen problem, ki je lahko in mora biti ustavljen,” pravijo na policiji.

Nasilje med vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Prav tako medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, pojavi se lahko povsod. Razlogi in vzroki za nastanek nasilja so pogosto netoleranca do drugačnosti, koristoljubje in želja po lastni uveljavitvi. “Zadnja leta je čedalje več slišati o različnih pojavnih oblikah medvrstniškega nasilja, ki naj bi se vsakodnevno pojavljalo na območju R. Slovenije. Ugotavljamo, da si žrtev pogosto ne upa prijaviti dejanja, zato težko govorimo o natančni številki. Zavedamo pa se, da je neprijavljenih primerov veliko več. Zato želimo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem, prijateljem ali kateri koli drugi osebi, ki jim lahko pomaga.

Starše, učitelje, vzgojitelje in druge, ki jim je zaupano varstvo otroka in mladostnika, pozivamo, naj bodo pozorni na prve znake in naj otroku oz. mladostniku prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji oz. drugim pristojnim institucijam. Obravnava medvrstniškega nasilja zahteva od vseh vpletenih inštitucij največjo mero profesionalizma in posluha, saj se otroci, ki so izpostavljeni nasilju, pogosto počutijo same in nemočne, zato moramo biti mi njihov glas,” poudarjajo na murskosoboški policijski upravi.

Ko govorimo o nasilnih ravnanjih, govorimo o nespoštovanju temeljnih vrednot v družbi in kršitvi vrednostnih sistemov. Vzgoja otrok in mladostnikov za pozitivne vrednote, skupaj z zagotavljanjem njihove pravice do varnega odraščanja, mora postati najpomembnejše vodilo družbe in zanj si moramo prizadevati vsi: starši, vzgojitelji, učitelji, trenerji, državne institucije, nevladne organizacije, mediji … Vsi se moramo zavedati odgovornosti vlog, ki jih imamo, predvsem pa moramo vsako ravnanje, ki je za posameznika nesprejemljivo, žaljivo, mu daje občutek ponižanosti ali ogroženosti, obsoditi kot nekaj, kar je v družbi nesprejemljivo, in ga kot takšnega tudi sankcionirati.