Podpora prepovedi frackinga v Državnem svetu

“Edini način, da se fracking trajno prepreči, je, da se zakonsko prepove. Zato smo v Levici julija vložili predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim se v Sloveniji trajno prepoveduje pridobivanje zemeljskega plina z okoljsko in zdravju ljudi škodljivo metodo frackinga,” so sporočili. Predlog je prejšnji teden z veliko večino podprla tudi Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Pri Levici so še predlagali, da se zakon uporablja tudi za vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku.
Pridobivanje zemeljskega plina s hidravličnim drobljenjem (t. i. frackingom) se je v številnih državah izkazalo za pogubno za okolje in zdravje lokalnega prebivalstva. Prav zato se vse več držav odloča za popolno ali delno prepoved frackinga, med evropskimi državami Bolgarija, Francija, Irska, Nemčija in Velika Britanija, so prepričani pri Levici. Ti še poudarjajo, da je “britanska korporacija Ascent Resources želela brez presoje vplivov na okolje začeti s frackingom v Petišovcih. Upravno sodišče je to preprečilo, korporacija pa se je odzvala z grožnjami in pritiski. Ascent Resources, ki si hoče prilastiti kar devetdeset odstotkov petišovskega zemeljskega plina, je sicer izgubil bitko, v kateri je eno najbolj invazivnih in za okolje pogubnih metod črpanja ogljikovodikov skušal prikazati kot popolnoma nedolžno in neškodljivo, zdaj pa napoveduje novo tožbo zoper Slovenijo.”

Fracking na petišovskem polju je za zdaj sicer odložen. Edini način, da se fracking v Sloveniji trajno prepreči, da se zakonsko prepove, so še sporočili iz Levice. “Prav to je razlog, zakaj smo v Levici predlagali sprejetje novele zakona o rudarstvu po skrajšanem postopku, s katero predlagamo tudi, da se zakon uporablja tudi za vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku. Takšna veljava je utemeljena na načelu previdnosti, načelu preventivnega delovanja in načelu zagotavljanja pravice do zdravega življenjskega okolja,” so zapisali.

Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Državnega sveta je na seji kljub nasprotovanju Ministrstva za okolje in prostor RS našo novelo zakona s prepričljivo večino podprla. Poslanka Levice Nataša Sukič poudarja, da se s sprejetjem novele mudi, saj se lahko zgodi, da bo britanska korporacija s pritiski, grožnjami in lobiranjem (te prakse je že uporabljala v preteklosti) izsilila zanje ugodno mnenje presoje vplivov na okolje še pred iztekom letošnjega leta, ko naj bi vlada Janeza Janše pripravila svojo novelo. “V tem primeru bo država ujetnica kapitalskih interesov tuje korporacije. Slednja v primeru odpovedi izvajanja frackinga že napoveduje odškodninsko tožbo zoper državo v višini petdeset in več milijonov evrov. Zdaj je zadnji trenutek, da vse to preprečimo,” zaključujejo pri Levici.