Pouk na daljavo: Podjetje iz Lendave kupilo in podarilo štiri povsem nove prenosne računalnike

Trgovsko podjetje Prekmurec d.o.o., v okviru katerega delujejo trgovine market Hungarikum, Hungarikum in Mercator Gaberje, je v minulih dneh nabavilo štiri, povsem nove prenosne računalnike in jih preko Dvojezične osnovne šole I Lendava namenilo štirim socialno šibkim družinam. S pomočjo slednjih lahko otroci teh družin opravljajo pouk na daljavo.
Zaradi trenutnih razmer v povezavi z zajezitvijo širjenja koronavirusa, pouk poteka od doma, preko spleta. “Poučevanje od doma so starši oziroma skrbniki otrok vzeli zelo skrbno in resno, kar nas navdaja z veseljem in zavedanjem, da se bo vzgojno-učni proces nemoteno nadaljeval tudi v teh izrednih razmerah, v katerih se je znašla država,” so v teh dneh strnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Živimo v časih, ko je do spleta priti bistveno lažje kot do računalnika, ki je v teh dneh predvsem zaradi pouka na daljavo najpomembnejše orodje.

Težava, s katero se soočajo v slovenskih družinah, je premalo računalnikov, da bi lahko za šolo hkrati delali vsi sorojenci. Natančnih podatkov, koliko družin nima računalnika, ni, po nekaterih podatkih sedem odstotkov četrtošolcev doma nima računalnika ali tablice, deset odstotkov jih nima internetne povezave. Tudi v našem kraju so družine, ki si računalnika ne morejo privoščiti, zato je na pomoč priskočilo trgovsko podjetje Prekmurec d.o.o., v okviru katerega delujeta dve trgovini Hungarikum ter market Mercator Gaberje.

Omenjeno podjetje je za najšibkejše družine kupilo štiri nove prenosne računalnike in jih slednjim tudi podarilo v trajno last preko DOŠ I Lendava, za potrebe pouka na daljavo. “Ker smo družbeno odgovorno podjetje, nas veseli, da lahko nekako pomagamo v teh časih družinam, katerih otroci bi bili prikrajšani za izvajanje pouka na daljavo,” so sporočili iz omenjenega podjetja, z velikim veseljem pa so donacijo sprejeli tudi na lendavski devetletki. “Mi mi smo zelo hvaležni vsaki donaciji, saj to v teh težkih časih pomeni veliko šoli in družinam. Vedno smo veseli, ko se nekdo spomni na otroke,” pa je dejala Tatjana Sabo, ravnateljica.

Šestnajst računalnikov razdelila šola, pet ministrstvo

Kot je dejala ravnateljica Sabojeva, je Dvojezična osnovna šola I Lendava iz svojih zalog dala v uporabo šestnajst računalnikov, za pet učencev šole, ki doma niso imeli ne računalnika in ne interneta, pa je poskrbelo Ministrstvo za šolstvo. “Še vedno imamo nekaj učencev tujcev, predvsem prvi razred, kjer je problem tudi jezik. Slednjim gradiva fotokopiramo in pošiljamo. Višji razredi so pokriti.”

Klasičnega pouka do nadaljnjega ne bo. Kdaj naj bi se otroci vrnili v šolske klopi, bo povedala zdravstvena stroka. Večina vpletenih v izobraževanje na daljavo, od učiteljev, ravnateljev, ministrstva za šolstvo, staršev do učencev, je z izvedenima skoraj dvema tednoma zadovoljna.