Podjetje ECOS se je znova pritožilo in s tem (zaenkrat) ustavilo stečajni postopek

Že v začetku avgusta smo pisali, da je murskosoboško okrožno sodišče nad podjetjem ECOS sprožilo stečajni postopek in to po tem, ko je Višje sodišče 11. julija letos po podani pritožbi odločilo, da gre zadeva v vnovično obravnavo. Podjetje se je tudi na to sprožitev stečajnega postopka pritožilo in (zaenkrat) znova ustavilo stečajni postopek.
Podjetje Ecos, storitve pri varovanju okolja, ki ima v lasti bioplinarno v Lendavi, bi od 2. avgusta 2017 moralo biti v stečaju. Pa ni. Predlog za stečaj je sicer drugič (22.6.2017) podala Finančna uprava republike Slovenije, a je lastnik podjetja bil uspešen pri pritožbi, Višje sodišče pa je letošnjega aprila (prvič) odločilo, da je potrebno o zadevi odločati ponovno in predlog poslalo na murskosoboško okrožno sodišče.

Vodstvo podjetja ECOS se sicer na vse pretege trudi in se je trudilo, da bi nad podjetjem izvedli le prisilno poravnavo. Sodišče za takšno pot ne želi slišati, a podjetje ECOS (s pritožbami) sodišče želi prepričati, da ima strateškega partnerja. To naj bi domnevno bilo podjetje Prva grupa iz Čakovca, ki naj bi podjetje dokapitaliziral in sodeloval pri prestrukturiranju.

Pri tem je seveda potrebno poudariti, da ne gre za podjetje ECOS Center, ki je upravljavec sporne lendavske bioplinarne, temveč za podjetje ECOS, ki je lastnik te lendavske bioplinarne. Sodišče je kot stečajnega upravitelja določilo Matjaža Nanuta, a ta svojega dela v podjetju ECOS, kot kaže, še ne bo opravljal tako hitro.

Podjetje ECOS je prezadolženo

Podjetje ECOS je prezadolženo. Vrednost zavarovanega premoženja dolžnika je ocenjena na 4,7 milijona evrov, samo terjatev ločitvenega upnika Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG pa znaša skoraj 10 oziroma 14,6 milijona evrov.