Podjetje Arum, zgrajeno na pogorišču nekdaj velike Mure, gre v stečaj

Podjetje Arum je predvčerajšnjim zapustilo vseh 245 delavk in delavcev, saj je lastnik in direktor družbe Dušan Gomboc vložil predlog za stečaj. Gomboc je zaposlene seznanil s svojo odločitvijo na jutranjem ponedeljkovem zboru delavcev, kjer jim je prav tako povedal, da za podjetje ni uspel dobiti državne pomoči, s pomočjo katere bi umaknili blokado bančnega računa podjetja. Podjetje je Finančni upravi, iz naslova neplačanih prispevkov, dolžno 210 tisoč evrov.
Stroji v Arumu so mirovali že prejšnji teden, delavci pa so na dopust odšli tudi po ponedeljkovem obvestilu o predlogu stečaja. Zaposleni bodo počakali na začetek stečajnega postopka, ki ga mora potrditi sodišče, zatem pa naj bi prejeli odpovedi. Takrat se bodo predvidoma morali za nekaj dni vrniti na delovna mesta. Večina zaposlenih v Arumu se bo tako še tretjič soočila s stečajem tekstilnega podjetja. Velikan Mura je bila v stečaju dvakrat.

Potem ko Arum že nekaj časa ni poravnal prispevkov za zaposlene, jim dolguje še obrok lanskega regresa, polovico aprilske plače, majsko in tekoči regres. Pred kratkim se je vodstvo sestalo s predstavniki ministrstva za gospodarstvo, a torej neuspešno. Podjetje je lani končalo sicer s skupno 260 tisoč evri izgube. “Nekako bomo preživeli, ampak ta agonija se je morala končati, ker denarja ni bilo v službo pa si moral priti. Nismo šli narazen z nejevoljo ali jezo, en drugega smo pozdravili, si zaželeli srečno in si segli v roke,” je povedala Jolanka Horvat, vodja sindikata v Arumu.

Mnogi v stečaju že tretjič

Lastnik in direktor Dušan Gomboc za medije ni dosegljiv, je pa sporočil, da je zaposlenim pojasnil situacijo. A to jim ni kaj dosti v uteho. Večina je namreč morala skozi pekel stečaja že dva krat. Po prvem stečaju so ostali praktično brez vsega, pa čeprav so jim nekateri odvetniki obljubljali drugače, na koncu je nekaj delavcev morali plačati še stroške pravdanja. Zato je najmanj kar si želijo, da ne bi kratko potegnili še v tretje. “Situacija na trgu dela je sedaj povsem drugačna kot je bila ob stečajih Mure leta 2009 oziroma pozneje Aha Mure. Kadra trenutno primanjkuje, ne samo v deficitarnih poklicih, temveč tudi na drugih delovnih področjih,” ob morebitnem prihodu 245 brezposelnih na trg dela komentira svetovalka generalnega direktorja OE Zavoda RS za zaposlovanje Murska Sobota Branka Kuzma Smolič.