Podjetje 1A Personal odgovorilo na poročanja v medijih

Včeraj smo poročali o dveh podjetjih Tomaža Šilaka, pred nekaj leti živečega v Čentibi pri Lendavi, HTS Group in 1A Personal. Podjetji, ki sta zabredli globoko v finančne težave -HTS Group je potonil pred dvema letoma prvi, kot kaže pa se bo enako zgodilo še s podjetjem 1A, delavcem dolgujeta zajeten kup denarja. Včeraj smo prejeli odgovor podjetja, katerega objavljamo v celoti.
“Začetek poslovnega leta 2018 našega podjetja je bil miren in pregleden, saj smo leto 2017 zaključili z dobičkom in skupaj s svojimi strankami stopili v stabilno novo leto. V marcu smo odprli svojo prvo podružnico v avstrijski Radgoni, ki je bila v okolju dobro sprejeta, saj v radiju 60 km ni podjetja za posredovanje delavcev, kar tako ostaja vse do danes.

Poslovalnico v avstrijski Radgoni smo odprli izključno zaradi naše stranke v okolici, ki je zaposlovala največje število sodelavcev, da smo našim zaposlenim na voljo in na razpolago v neposredni bližini, saj se nahaja na meji s Slovenijo in Madžarsko od koder je prihajalo največ sodelavcev. Prav s to stranko smo v marcu zaradi dolgoletnega sodelovanja sklenili pogodbo za nove zaposlitve, saj je z njihove strani prihajala potreba po več kot 700 dodatnih sodelavcih.

Kadrovska služba omenjenega podjetja ni uspela več zagotavljati zapolnitve delovnih mest in je do tega trenutka nudila delovna mesta petdesetim našim sodelavcem. Po temeljitem načrtovanju smo pričeli zapolnjevati prosta delovna mesta z našimi kandidati. Rekrutirali smo čez 1200 prijavljenih kandidatov, od katerih je s strani naročnika prišlo v poštev 600 kandidatov, od katerih je na koncu stranka zaposlila 400 sodelavcev. Do junija je vse skupaj potekalo brez kakršnih koli komplikacij, nato je nepričakovano udaril dizelski škandal tudi v našo poslovanje.

Julija smo bili prisiljeni zaradi stanja pri naročniku na izredni dopust poslati čez 200 sodelavcev, hkrati pa upali, da bo naročnik uredil svojo situacijo in se s tem vrnil v normalno poslovanje. Na žalost se to ni zgodilo in z naročnikove strani je prišlo do zmanjševanja zaposlenih, naših sodelavcev. V mesecih od septembra do novembra smo bili primorani pri naročniku zmanjšati število naših sodelavcev na 200, sam naročnik pa je bil prisiljen odpustiti čez 400 svojih lastnih zaposlenih.

Za nas je to bil trenutek, ki nas je skorajda zlomil. Trenutno v dotičnem podjetju dela še vedno 60 naših sodelavcev, ki imajo zagotovljena delovna mesta. Situacija se je stabilizirala, po zagotovilih stranke pa bodo do konca leta 2018 začeli kljub dizelskemu škandalu spet normalno poslovati, saj so uredili svoje interne težave. Z novim letom se namreč obeta nov val potreb zaposlovanja v avtomobilski industriji (oddelek S klase v Sindelfingnu, Magna z novo serijo 5 itd.) in s tem ponovna stabilnost na trgu avtomobilske industrije.

Vmes pa je tudi nas doletela interna težava naših dveh internih sodelavcev, ki sta bila zaradi ustvarjanja poslovne škode prisiljena zapustiti naše podjetje, saj sta s ponarejanjem dokumentov in prevaro škodovala poslovanju našega podjetja, ter povzročila škodo v višini skoraj 1 milijona evrov. Zaradi masovnega zmanjševanja naših sodelavcev so se pričele naše težave, hvala bogu pa je v Avstriji situacija v primerih otežitve poslovanja podjetij precej drugačna kot v Sloveniji. Delavci in podjetja so deležni pomoči, hkrati pa predvsem v takšnih primerih država zaščiti delavce. Zaradi zmanjšanja 200 sodelavcev, in s tem izplačil njihovih vseh pripadajočih izplačil (tekoče plače, pripadajoče 13. in 14. plače, preostale dopuste ter odpravnine), so nas privedli do današnje situacije. Z takojšnjim urgiranjem, varčevalnimi ukrepi našega podjetja, podporo naših strank in sodelovanjem z našimi sodelavci smo uspeli podjetje stabilizirati, kljub temu pa smo se z dnem 12.12.2018 odločili začeti insolventni postopek. Ta se od enakega postopka v Sloveniji razlikuje.

Podjetje se v naslednjih mesecih postavi v sanacijski postopek s samosanacijo pod zunanjim nadzorom in sodelovanjem z državno institucijo za zaščito pravic delavcev v Avstriji. Delavci so zaposleni, zavarovani in prijavljeni v Avstriji po vseh veljavnih avstrijskih zakonih še naprej. Vse naše stranke v Avstriji, kjer delajo naši sodelavci, so o situaciji obveščeni in pot v letu 2019 nadaljujejo skupaj z nami, saj je na podlagi insolventnega izvedenca podjetje na poti v normalno poslovanje, kar pomeni varnost za naše sodelavce tudi v prihodnosti. Skupaj z odvetniki, insolventnimi upravitelji, našimi strankami in našimi sodelavci želimo sanirati podjetje in s tem ohraniti delovna mesta, obsotoječe stranke in s tem varnost naših sodelavcev in njihovih družin.

V sredo 19.12.2018 smo opravili razgovore z vsemi našimi sodelavci, ter jim skupaj s predstavnikom iz institucije za zaščito pravic delavcev v Avstriji obrazložili situacijo, da so delovna mesta zavarovana, prav tako pa njihova izplačila za mesec november, katera bodo prejeli zaradi obdelave podatkov z zamikom, najkasneje v sredini januarja. Od 15. januarja bodo vsa izplačila potekala spet točno, skupaj z izplačili božičnice, drugimi nakazili iz t.i. Insolvenzentgeld Fond (jamstvenega sklada), katerega nadzorujejo državne institucije. Na žalost prav zaradi obdelave z eksterne strani prihaja do zakasnitve izplačil in to ravno v predprazničnem času, ko se zavedamo, da smo vsi računali na redno izplačilo.

Za zakasnitev in celotno situacijo nam je iskreno žal, zato intenzivno saniramo podjetje, da v bodoče takšne dogodke preprečimo. Celotna ekipa sodelavcev, dolgoletni partnerji, pri katerih delajo naši sodelavci in večina naših zaposlenih sodelavcev na situacijo gledamo pozitivno. Vsem našim sodelavcem se po pogovoru včeraj zahvaljujemo za njihovo razumevanje, kljub težki situaciji za njih in nas, predvsem pa se zahvaljujemo za njihovo zaupanje v nas, da bomo skupaj uspeli in z novim letom zagotovili nemoteno, točno in zagotovljeno delovanje našega podjetja.

Za nami je kar nekaj neprespanih noči in dolgih ur, predvsem pa strah za eksistenco našega podjetja ter vseh naših zaposlenih ter njihovih družin in to predvsem v predprazničnem času, ko bi naj pozabili na skrbi. Zato bomo še toliko bolj aktivno vložili ves svoj napor v to, da čimprej dokončno saniramo naše podjetje in zagotovimo stabilno prihodnost v novem letu.

Za trenutno situacijo nam je iskreno žal, zato tudi usmerjamo vso svojo energijo v reševanje podjetja in s tem za varni jutri naših sodelavcev, ki so za nas na prvem mestu.

Zahvaljujemo se vam za minute, ki ste jih namenili, da ste prebrali tudi našo plat zgodbe. Vsekakor pa sem vam na voljo za dodatna vprašanja.

S spoštovanjem,
1A Personal GmbH”