Podatki o računih v tujini že prihajajo na Furs

Konec letošnjega septembra je Finančna uprava RS (FURS) prejela prve podatke o bančnih računih slovenskih državljanov. Podatke je Furs prejel iz 50 držav po vsem svetu, izmenjava podatkov pod okriljem OECD-ja pa je po novem samodejna.
Kdor ima račun v tujini, pa ne želi, da bi Furs zanj vedel, temu ni več tako. Septembra je bila namreč izvedena prva avtomatična izmenjava informacij o finančnih računih med pristojnimi organi, o kateri so se pred tremi leti ob robu foruma OECD v Berlinu dogovorili finančni ministri več kot 50 držav in jurisdikcij. Med njimi je podpis prispeval tudi takratni slovenski finančni minister Dušan Mramor.

Vključenih že več kot 100 držav, tudi davčne oaze

Do danes je k sporazumu pristopilo že blizu 100 držav, konec septembra pa je slovenska finančna uprava prejela podatke o imetnikih finančnih računov od držav, ki so letos izpolnjevale pogoje za izmenjavo. Nekatere so si sicer izborile enoletno prehodno obdobje. Med njimi sta denimo Avstrija in Švica, ki bosta prvo avtomatično izmenjavo podatkov izvedli šele septembra 2018.

Tak je mednarodni dogovor o avtomatski izmenjavi bančnih podatkov. Podatki o računih bodo prišli tudi iz razvpitih davčnih oaz – Liechtensteina, Švice in Cipra. Največkrat so tja skrivali milijone iz kaznivih dejanj. Spomnimo: Slovenska policija je v zadnjem času ovadila tudi več znanih odvetnikov zaradi pranja denarja, ki naj bi končal tam.

Račun, odprt v tujini, morate prijaviti v Sloveniji

Vsak zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, mora tega, v skladu z Zakonom o finančni upravi, v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu. Seznam finančnih uradov s kontaktnimi podatki je objavljen na spletni strani. Če tega ne stori, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 EUR, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 EUR, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 EUR. To je zgolj globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine. Če so na podlagi sredstev neprijavljenega plačilnega računa ali ostalih finančnih računov nastale druge davčne nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), so glede tega zagrožene dodatne globe. Odvisno torej od konkretnega primera.