Po šolah so se začele krompirjeve počitnice. Pa veste zakaj ravno krompirjeve?

Z današnjim dnem so se po šolah začele krompirjev počitnice, kot jim radi rečemo, in bodo trajale ves prihodnji teden. Nato sledi dan reformacije v četrtek, pa prvi november, petek, dan spomina na mrtve, za tem pa še sobota in nedelja, ko smo tako ali tako doma.




Ampak, ali ste se že kdaj vprašali, od kod sploh izraz “krompirjeve” počitnice, in ne morda kostanjeve ali koruzne, kar bi bilo za ta čas tudi mogoče? Razlog se skriva v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. Tako učenci niso bili deležni dejanskega počitka, kot so to danes, ampak so bili prosti zato, da so lahko pomagali doma pobirati krompir. Povsem preprosta in logična razlaga, kajne?

Jesenske počitnice smo v samostojni Sloveniji uvedli v šolskem letu 1993/94. Za poimenovanje teh počitnic pa smo si izraz “krompirjeve počitnice” sposodili kar iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien. V Nemčiji, kjer začnejo pouk po 15. avgustu, imajo nekje konec septembra počitnice. In v drugi polovici septembra (ponekod že prej) se dejansko pobira na njivah krompir, zato v Nemčiji pravijo tem počitnicam Kartoffelferien (die Kartoffel – krompir, die Ferien – počitnice). Ta izraz se je prek zdomcev, ki živijo v Nemčiji, prenesel tudi k nam.

Ker se je večina prebivalstva preživljala s kmetijstvom, se je temu prilagajal šolski koledar. Tako so pouk zaradi prekinitev zaradi sezonskih kmečkih opravil med letom utegnili podaljšati še dolgo v poletje, ko imajo današnji šolarji že počitnice.