Po slabem letu dni v digitalno programsko shemo pet madžarskih TV programov dodal le Telemach; NSi: “Madžarizacija?”

Ponudniki telekomunikacijskih storitev madžarski manjšini v naši državi ponujajo zelo slabo paleto madžarskih programov oziroma jih sploh ne ponujajo. Pri programskih shemah operaterjev je moč videti le madžarski Duna TV, ki je program namenjen zamejskim Madžarom. Na prošnjo Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) telekomunikacijskim operaterjem, da ti lahko v svoje programske sheme brezplačno vključijo pet programov madžarske nacionalke, se je odzval le Telemach. Ta je sicer omenjene programe ponujal v svoji analogni shemi, sedaj pa jih bo vključil še v digitalno.
Telemach d.o.o., kot ponudnik kabelske televizije je pred dnevi obvestil Ferenca Horvátha, poslanca in predsednika Sveta PMSNS, da so po njegovi večkratni prošnji uspeli urediti dodajanje madžarskih programov v digitalno programsko shemo. V Telemachovo digitalno programsko shemo bodo tako v torek, 25.2.2020 dodani naslednji madžarski programi: M1, M2, M4, M5 in Duna TV. Poslanec je naslovil pismo tudi drugim ponudnikom kabelske televizije (A1 Slovenija d.d., T-2 d.o.o. in Telekom Slovenije d.d.), v katerem prosi, da naj tudi oni vključijo v svoje programske sheme TV programe madžarske nacionalne televizije, kajti Madžarska je ponudila sosednjim državam, da lahko tuji operaterji to storijo brezplačno.

Edini telekomunikacijski operater v državi, ki ima največjo izbiro madžarskih televizijskih programov je prav Telemach, a se le-ti nahajajo na analogni programski shemi, ki pa jo s prehodom na digitalno obliko uporablja oz. spremlja izjemno malo gledalcev. Že sicer pa lahko analogno programsko shemo pri Telemachu spremlja vsak naročnik, seveda le, če ima nekaj osnovnega znanja. Večje število tukaj živečih občanov madžarske narodnosti situacijo s spremljanjem madžarske televizije rešuje s prizemnim spremljanjem televizije preko klasičnih anten, ponudniki IP televizije pa v svojih programskih shemah vključujejo le že prej omenjeno TV Duna, programu madžarske nacionalne televizije, namenjenem zamejskim Madžarom.

“Televizijski programi se ne bodo menjali oziroma odstranjevali, temveč dodajali. Zaradi spremembe programske sheme pa bodo obstoječi programi zamenjali programska mesta. Torej ne bo prišlo do menjave ali odstranjevanja katerihkoli programov, temveč zgolj menjavo programskih mest posameznih programov zaradi prehoda na novo programsko shemo. Pri tem izpostavljamo, da programska mesta najbolj gledanih slovenskih programov (TV Slovenija 1, TV Slovenija 2, POP TV, Kanal A, Planet TV in TV3) ostajajo enaka kot doslej.

Sicer bo do spremembe programske sheme prišlo pri naročnikih na področjih Lendave, Odrancev, Velike Polane in Črenšovcev. Ker na omenjenih področjih prebiva številčna madžarska skupnost, smo prejemali veliko interesa za dodajanje madžarskih televizijskih programov, saj smo do tega trenutka v digitalni programski shemi oddajali le enega – Duna World. Zaradi večkratnih pozivov k dodatnim programom v madžarskem jeziku, ki smo jih prejeli s strani naročnikov Telemachovih storitev, ki živijo v dvojezičnem območju, smo se uspeli z madžarsko televizijo dogovoriti za vključitev programov M1, M2, M4, M5 in Duna TV v digitalno programsko shemo.

Programi bodo uvrščeni na programska mesta, kjer uporabniki najdejo mednarodne televizijske programe. Zgoraj napisani programi bodo vidni na programskih mestih: 623, 624, 625, 626, 627.

V Telemachu smo odločitev za dogovor o vključitvi več madžarskih televizijskih programov sprejeli zaradi velikega števila naših uporabnikov, ki so pripadniki madžarske manjšine in želijo spremljati več madžarskih programov. Kot operater skušamo izpolniti njihova pričakovanja in želje glede ponudbe vsebin, tako kot v naši ponudbi uporabniki najdejo avstrijske programe ORF 1 in ORF2, italijanske programe Rai 1, Rai 2 in Mediaset italia ter hrvaške programe HRT 1, HRT 2, HRT 3 in HRT 4, s katerimi želimo izpolniti pričakovanja ostalih manjšin v Sloveniji,” pojasnjujejo pri Telemachu.

Občinski odbor NSi Črenšovci: “Madžarizacija?”

Na objavo se je včeraj odzval tudi občinski odbor NSi Črenšovci: “Z zaskrbljenostjo spremljamo to dogajanje in pričakujemo takojšen odziv Občine Črenšovci, saj na območju naše občine po podatkih Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ne živijo pripadniki madžarske narodnosti. Spoštujemo vse pripadnike različnih manjšinskih narodnih, etničnih, verskih in drugih skupnosti, ampak jasno je potrebno povedati: tukaj je Slovenija! Tisoč let tu živimo Slovenke in Slovenci kot večinski narod, 100 let pod matično domovino. In tako bo tudi ostalo,” so zapisali.