Po 13 letih se poslavljajo klasične vinjete, obvezne za vožnjo po naših avtocestah

Klasičnih vinjet, potrebnih za vožnjo po naših avtocestah in hitrih cestah, po 13 letih ne bo več. Na Ministrstvu za infrastrukturo so odločili, da bomo decembra, leta 2021, uvedli elektronske vinjete. Novost bo tudi ta, da bodo veljale od dneva nakupa in ne le do konca januarja, kot je to sedaj.
Cestnina zagotavlja stalen, stabilen in dolgoročen vir za odplačilo posojil, ki jih je DARS najel za zgraditev avtocest in njihovo obnovo. Uporabniki avtocest in hitrih cest v Sloveniji imajo na voljo dva načina plačevanja cestnine glede na kategorijo vozila, ki omogočata cestninjenje brez ustavljanja, zato je njihova pot hitrejša, varnejša, udobnejša ter okolju prijaznejša.

Za osebna vozila oziroma vsa vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase je od 1. julija 2008 v veljavi vinjetni sistem, ločeno se plačuje zgolj vožnja skozi slovensko-avstrijski predor Karavanke. Vinjeta (nalepka) omogoča časovni zakup uporabe avtocest in hitrih cest ter ni vezana na prevožene kilometre. Ta se po trinajstih letih poslavlja, je napovedalo Ministrstvo za infrastrukturo, saj prihajajo elektronske vinjete.

Infrastrukturni minister je jasen: “E-vinjeta, da. Tudi v Sloveniji in sicer s 1.12.2021.” Omenjeno elektronsko vinjeto bi, tako kot sedaj, kupili na bencinskih servisih ali preko spleta, aplikacije. In kako bi delovala? Brez kakršnih koli naprav, le preko registrskih tablic. Prepoznal bi jih sistem kamer, ki na avtocestah že stoji. Tisti avtomobil, ki je torej e-vinjeto že plačal ima prosto pot in lahko gre naprej, kršitelji pa bi bili na ta način tudi prepoznani.

In bodo e-vinjete tudi cenejše? Veliko se bo privarčevalo pri stroških tiska in dristribucije, bi lahko slednja bila nekoliko cenejša. Da bi bile občutno cenejše, ni za pričakovati. Na AMZS novost podpirajo, a jih hkrati skrbi varnost in morebitno sledenje našim potem. Doba digitalizacije se tako seli tudi na naše avtoceste in hitre ceste.