Plinski vrtini bodo začeli izkoriščati naslednje leto; plin hrvaški Ini

Kar so poznavalci po tihem pričakovali, se je tudi zgodilo. Ker so okoljevarstveniki družbama Ascent Resources in Geoenergo že pred časom z upravnim sporom onemogočili izgradnjo plinske postaje, so se ti odločili, da bodo plin načrpan na Petišovskem polju prodajali hrvaški Ini.

V obeh vrtinah, ki se nahajata na petišovskem polju, se po ugotovitvah nahaja toliko plina, da bi zadostili 15 odstotkom vseh slovenskih potreb (140 milijonov kubičnih metrov na leto). iz tega seveda sedaj ne bo nič, vsaj za Slovenijo ne, saj bo zaradi težav z okoljevarstvenim dovoljenjem plin dobavljen sosedom, natančneje, hrvaškemu podjetju Ina.

Še zelo dobro se spomnimo koliko prahu je med okoljevarstveniki dvignilo takratno vrtanje obeh vrtin. Okoljevarstveniki so takrat nasprotovali predvsem načinu pridobivanja plina, frakiranju ali drugače rečeno hidravličnemu lomljenju skrilavcev, ki se izvaja s pomočjo črpanja vode v vrtino pod visokim pritiskom. V Geoenergu in Ascentu so veš čas zatrjevali, da gre tukaj le za hidravlično stimulacijo peščenjakov in ne za lomljenje skrilavcev.

Po tem, ko bi plin dobili iz obeh vrtin, bi ga bilo potrebno spraviti do bližnje plinske postaje, s pomočjo katere bi ga prečiščenega lahko pošiljali v slovensko plinovodno omrežje. A se je zapletlo pri okoljevarstvenem dovoljenju. Okoljevarstveniki so se pritožili, sprožili upravni spor, plin pa bo sedaj odtekal na hrvaško, natančneje v Molve, kjer se nahaja Inina centralna plinska postaja. Od tam naprej bo prečiščeni plin tekel na trg Evropske unije.

Koncesionar Geoenergo bo za dobavo plina do kupca uporabil Inin pridobivalni plinovod iz Lendave proti Hrvaški. Dokler v Sloveniji ne bodo dobili okoljevarstvenega dovoljenja da bi ga prečiščevali tukaj in pošiljali v slovensko plinovodno omrežje, bo plin tekel na hrvaško. Tlačni preizkus pridobivalnega plinovoda Lendava–Medžimurje je bil izveden v avgustu.

 • pametnjakovič

  Vsaka akcija ima svojo reakcijo… Zakaj pa ne bi tudi Ina kaj zaslužila? Je treba dobre sosedske odnose vzdrževat. Sicer pa dandanes lahko vsak brez vsake argumentacije v imenu pumpanja lastnega svetovnoreševalnega ega povzroča škodo podjetjem, lokalnemu okolju in za to sploh (kazensko, odškodninsko) ne odgovarja… Welcome to the Jungle!!

  • Welcome to the Jungle – Guns N’ Roses

   Welcome to the jungle we got fun and games
   We got everything you want honey, we know the names
   We are the people that can find whatever you may need

   If you got the money honey we got your disease
   In the jungle, welcome to the jungle
   Watch it bring you to your sha na na na na knees knees

   I wanna watch you bleed
   Welcome to the jungle we take it day by day
   If you want it you’re gonna bleed but it’s the price you pay
   And you’re a very sexy girl very hard to please
   You can taste the bright lights but you won’t get there for free
   In the jungle welcome to the jungle

   Feel my, my, my, my serpentine
   I,I wanna hear you scream
   Welcome to the jungle it gets worse here everyday
   You learn to live like an animal in the jungle where we play
   If you got a hunger for what you see you’ll take it eventually

   You can have everything you want but you better not take it from me
   In the jungle, welcome to the jungle
   Watch it bring you to your sha na na na na knees knees
   I’m gonna watch you plead

   And when you’re high you never ever want to come down
   So down, so down, so down, yeah
   You know where you are?
   You’re in the jungle baby, you gonna dieee
   In the jungle welcome to the jungle

   Watch it bring you to your sha na na na na knees knees
   In the jungle welcome to the jungle
   Feel my, my, my my serpentine
   Jungle welcome to the jungle

   Watch it bring you to your sha na na na na knees knees
   Down in the jungle welcome to the jungle
   Watch it bring you to you
   It’s gonna bring you down, ha!!

   • Pehta

    Dragi Mihael, zaradi vsega cirkusa okoli črpanja plina, podtikanja (beri oensnaževanja) surove nafte na polja, ter posledično gospodarske škode, ki si jo povzročil z svojo hipijevsko bando bi te bilo potrebno TOŽITI !!! Teh par glasov, ki si jih dobil na volitvah se lahko na naslednjih pod nos obrišeš…

    • nebodigatreba

     podpornik frankinga si draga Pehta! Vsa čast Mihaelu, ki se eden redkih bori za čisto okolje! Politika je naredila svoje, oziroma nekdo je pristavil malho za svoj žep in v tem je vsa resnica!