Plinski spor: Slovenija zavrnila poravnavo z Ascent Resources

“Slovenija je v tej fazi zavrnila sporazumno rešitev spora s sklenitvijo poravnave z britansko družbo Ascent Resources,” so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejali na državnem odvetništvu. Umanotera in Focus – društvo za sonaraven razvoj sta sicer že pred časom pozvala vlado, naj brani zakonodajno avtonomijo Slovenije in se ne ukloni pritiskom podjetja Ascent Resources ter podjetju sporoči, da poravnava ne pride v poštev in nemudoma prekine tajna pogajanja.
Britansko podjetje Ascent Resources, ki namerava na Petišovskem polju s hidravličnim lomljenjem pridobivati plin, je že pred časom sprožilo postopke za začetek arbitražne tožbe proti Sloveniji, o čemer smo sicer že poročali. Vzrok: Postopki za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja se vlečejo že od leta 2017, vlagatelji pa opozarjajo, da so v več kot desetih letih vložili 50 milijonov evrov. Čeprav je v začetku kazalo, da se bo spor rešil po mirni poti s plačilom poravnave, pa so iz državnega odvetništva za STA sporočili, da je Slovenija v tej fazi “zavrnila sporazumno rešitev spora s sklenitvijo poravnave.”

Ali to pomeni, da se bo začel arbitražni postopek? Lahko da se bo, lahko pa tudi ne. Možnosti so polovične. Na strani vlagatelja sedaj je, da se odloči, ali bo postopek pred arbitražnim sodiščem začel. Po mnenju podjetja Ascent Resources je prišlo do kršitve dvostranskega investicijskega sporazuma med državama ter pogodbe o energetski listini. Portal necenzurirano.si je poročal, da Britanci od slovenske države zahtevajo 120 milijonov evrov odškodnine in da bi tožbo zaradi domnevne ekonomske škode in izpada načrtovanih prihodkov bili pripravljeni umakniti, če bi jim naša država izplačala okrog 25 milijonov evrov. Britance sicer zastopa Miro Senica.

V Ascentovi zadnji oceni škode je zapisano, da so Britanci z naložbo v Sloveniji imeli okrog 50 milijonov evrov stroškov, ter za okrog 70 milijonov izgubljenih dobičkov. Od tukaj številka 120 milijonov. Ekonomista Aleš Ahčan in Mitja Slevec iz podjetja CSA svetovanje sta v njuni oceni upoštevala pričakovane prihodke Ascent Resources v Petišovcih za naslednjih dvajset let, čeprav to podjetje sploh ne bi bilo imetnik koncesije, ampak bi jo imel njegov partner – podjetje Geoenergo v lasti Petrola. To je pogodbo o sodelovanju sklenilo s podjetjem Ascent Slovenia, ki je registrirano na Malti, njegov lastnik pa je britanski Ascent Resources.