Pirotehniko je prodajal otrokom kar pred osnovno šolo

Murskosoboški policisti so pred dnevi obravnavali moškega, ki je mladoletnikom kar pred osnovno šolo prodajal pirotehnične izdelke ter jih hkrati tudi uporabljal. Policisti so zoper moškega nemudoma uvedli prekrškovni postopek, kazen pa zagotovo ne bo majhna.
Policisti Policijske postaje Murska Sobota so z zbiranjem obvestil na terenu prišli do informacije, da se v neposredni bližini ene izmed Osnovnih šol vrši prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov. Podana je bila pobuda za hišno preiskavo katera je bila na podlagi odredbe sodišča opravljena predvčerajšnjim. Zaseženih je bilo 211 komadov pirotehničnih izdelkov (petarde piratke, magnum,..), katerih glavni učinek je pok in so prepovedane. Zoper 42–letnega kršitelja bo uveden postopek o prekršku po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kjer je zagrožena globa od 400 do 1200 evrov.

“Pomurski policisti smo v zadnjih petih dneh obravnavali 11 prijave kršitev javnega reda in miru, ki so bile povezane z uporabo pirotehnike na javnem kraju, predvsem metanjem petard,” je dejala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. “Zato policisti ponovno pozivamo, da nepremišljena, nepravilna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto lahko vodi v telesne poškodbe, moti pa tudi živali in onesnažuje okolje. Policisti bomo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Starše in skrbnike pa opozarjamo, da so pozorni na nakup, posest ali uporabo pirotehničnih izdelkov svojih otrok. Petarde namreč niso igrače,” so še sporočili iz PU Murska Sobota.