Pirotehnika? Previdnost pri uporabi ne bo odveč

Od včeraj do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Previdnost seveda ne bo odveč. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, seveda ostaja prepovedana.
Skupaj z veselim decembrom je prišel tudi čas, ko po vsej Sloveniji poka in se bliska. Uporaba pirotehničnih sredstev je za nekatere nepogrešljiv del praznovanj. Čeprav policija in zdravniki vsako leto opozarjajo na nevarnost pirotehničnih sredstev, smo vsako leto priča večjim in manjšim nezgodam.

Kot opozarjajo na policiji, je uporaba fontan in baterij dovoljena le starejšim od 18 let, medtem ko pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo tudi mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Še posebej trpijo psi

Živali poke slišijo precej intenzivneje in glasneje kot ljudje, veliko bolj izostren sluh kot ljudje imajo domači ljubljenčki, kot so mačke, mali glodavci, kunci in dihurji, še posebej ogroženi pa so psi. Ko so ti zaradi pokanja vznemirjeni, pri njih opazimo pospešeno dihanje oziroma sopenje, nemir in živčnost. Pogosto cvilijo in lajajo, uničujejo predmete, iz situacije pa poskušajo pobegniti.

Primerno mesto

Vsako leto policisti opozarjajo, da je za uporabo pirotehničnih sredstev treba izbrati primerno mesto, saj je pirotehniko prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa ter na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Policisti lahko v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov izrečejo globo v višini od 400 do 1200 evrov.