Pilotni projekt za integracijo sistema za shranjevanje energije v lendavski knjižnici

Občina Lendava v projektu STORE4HUC sodeluje s pilotnim projektom za integracijo sistema za shranjevanja energije v enem izmed objektov kulturne dediščine. Gre za lendavski knjižnico. Projekt zato odlično sovpada tudi s kandidaturo Občine Lendava za Evropsko prestolnico kulture 2025, saj projekt EPK razumemo kot razvoj občine Lendava na različnih področjih in obnova oz. prenova kulturno zaščitenih objektov je vsekakor ena izmed prioritet na področju kulture.
Glavni cilj projekta Store4HUC izboljšati strategije za učinkovito rabo energije in prostorsko načrtovanje, ki se osredotočajo na mestna središča, s poudarkom na integraciji sistemov za shranjevanje energije v javnih stavbah s posebnim poudarkom na stavbah (zaščitene) kulturne dediščine. Projekt se bo izvajal od 1. aprila 2019 ter zaključil 22. marca 2022 z zaključnim dogodkom prav v Lendavi. Projekt se izvaja v okviru Programa Interreg Central Europe.

Minuli ponedeljek je bila izvedena prva delavnica

“Na delavnici je bila prvič predstavljena pilotna rešitev oz. investicija za integracijo sistema za shranjevanja energije, ki bo predstavljala izvrsten primer dobre prakse in novost na področju shranjevanja energije in bo lahko postala osnova za vgraditev sistema tudi v druge javne stavbe ali podjetja z namenom učinkovite rabe energije. Na delavnici, ta se je odvijala v veliki sejni dvorani Občine Lendava, so sodelovali predstavniki podjetij in institucij, ki se ukvarjajo z načrtovanjem razvoja učinkovite rabe energije v občini Lendava ter predstavniki javnih institucij, ki so porabniki energije, da se seznanijo s pilotnimi rešitvami in da so lahko spregovorili o aktualnih izzivih,” so sporočili iz Občine Lendava.

Uvodno srečanje partneric projekta je sicer potekalo v Moravskih Toplicah, sredi meseca maja, na omenjenem dogodku pa se je prvič srečalo deset projektnih partnerjev iz petih držav, poleg Slovenije so prisotni še partnerji iz Hrvaške, Avstrije, Italije in Nemčije. Uvodoma je vse prisotne takrat pozdravil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar.