Pihajte 0,0 in bodite nagrajeni!

Tudi letos bodo policisti za večjo varnost v prometu skrbeli z akcijo Slovenija piha 0,0. Ta bo poteka med 6. in 12. novembrom, ko policisti po vsej Sloveniji poostreno preverjajo, ali vozite pod vplivom alkohola. Bodite odgovorni vozniki, poskrbite za varno udeležbo v prometu in si obenem prislužite vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje – skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu!
Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, policisti med 6. in 12. novembrom poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Ti preverjajo, ali vozite pod vplivom alkohola. Če boste napihali 0,0, vas bodo nagradili. Prejeli boste kupon, s katerim si lahko na www.nulanula.si zagotovite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Akcija Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami, želi spodbujati prometno varnost tako, da nagrajuje tiste, ki spoštujejo predpise in so vzor drugim. Obenem akcija spodbuja sodelovanje pristojnih služb, tako bodo poleg Policije v tem času aktivnosti izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart. Tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa bodo v času akcije ter nato v celem decembru izvajali številne aktivnosti, od priprave akcijskega načrta, različnih medijskih aktivnosti in osveščanja udeležencev v prometu ter terenskih in preventivnih dogodkov po šolah in v lokalnih okoljih.

Alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.