Pia Novak iz Lendave, v Srbiji prejela prvo nagrado na solopevskem tekmovanju

Minuli vikend je lendavčanka Pia Novak, učenka 9. razreda Dvojezične Osnovne šole I Lendava pri svojih rosnih 14. letih dosegla izjemen uspeh v Srbiji v mestu Ruma na jubilejnem »XX. Međunarodno takmičenje solo pevača “Nikola Cveji攫  ki se je odvijal 24. in 25. novembra 2017.
V I. kategoriji “Mlade nade” kjer se je borila s še 9 tekmovalci,  je odnesla kar dve nagradi in sicer I. nagrado v solo petju in še nagrado za najmlajšo učenko solo petja. Poleg obeh nagrad je prejela nagrado še njena profesorica solo petja, Nina Dominko za izjemno dobro pripravo učenke. Pia poleg tega, da je že končala 6. let nižje glasbene šole, smer kitara in je še vedno vestna učenka 8. razreda glasbene šole, smer klavir, obiskuje še 2-krat tedensko ure solo petja pri prof. Nini Dominko.

Že kot majhna deklica je začela kazati znake umetniškega talenta, tako v petju kot v dramskih vlogah. In v 6. razredu osnovne šole je že vedela s čim se želi v življenju ukvarjati, kar je za tako mlado dekle zelo zrelo. Najprej je seveda pela in nastopala s pop skladbami, ki se jih je učila kar sama doma, kot pevci radi rečejo “kopalnica sistem.” Šele kasneje se je v njej prebudila želja po opernem petju. Sedaj pri 14-tih letih priznava, da še nekaj let nazaj tega sploh ni zmogla poslušati, kaj šele da bi to zvrst pela. Pravi, da se je v njeni glavi zgodil “klik” in sedaj ves svoj prosti čas in energijo vlaga samo še v to umetniško zvrst petja. Najprej se je seveda morala naučiti pravilne tehnike dihanja in petja, saj ta zvrst petja zahteva res ogromno truda, dela, ter seveda samodiscipline. Brez vsakodnevnih vaj seveda ni pravih rezultatov.

Za seboj ima že kar nekaj nastopov s šolskih koncertov. Zadnje čase pa veliko nastopa v občini Turnišče. V Turnišču je letos nastopila tudi za 8. marec in vsem ženam zapela Pavarottijevo skladbo O Mamma, v slovenski izvedbi. Lansko šolsko leto jo je prof. Anamarija Krvišek Zavec, učiteljica glasbene vzgoje na turniški osnovni šoli in zborovodkinja šolskega pevskega zbora povabila kot gostjo na koncert pevskega zbora osnovne šole Turnišče, kjer je ob spremljavi šolskega mladinskega zbora odpela del opere Carmen,  Habanera in publiko navdušila.

Pred kratkim je nastopila tudi v turniški stari cerkvi, kjer je blestela s skladbo Ave Marija in zapela še v duetu s prof. Nino skladbo Pie Jesu: