Pia Novak iz Lendave ponovno “zlata”

Minuli konec tedna je v Srbiji v tamkajšnjem glavnem mestu Beograd potekalo največje tekmovanje v opernem petju mladih talentov, tako imenovano “15. Međunarodno takmičenje solo pevača Lazar Jovanović,” ki je trajalo štiri dni, od 18.1. – 21.1.2018.
Nastopajočih pevk in pevcev je bilo skupno kar 152. Tokrat je njen korepetitor bil prof. Milivoje Veljić. Pia je nastopila v “Predkategoriji A” (kategorij je bilo 13), kjer se je borila s še dvanajstimi kandidatkami. Nekatera med njimi so bila od nje starejša tudi tri leta, a je pod taktirko prof. Nine Dominko ponovno pokazala in dokazala svoj izredni pevski talent ter osvojila prvo nagrado. Spomnimo: Pia je prvo nagrado prav tako v Srbiji, v Rumi, osvojila že lanskega novembra.

Pia poleg tega, da je že končala 6 let nižje glasbene šole, smer kitara in je še vedno vestna učenka 8. razreda glasbene šole, smer klavir, obiskuje še 2-krat tedensko ure solo petja pri prof. Nini Dominko.

Že kot majhna deklica je začela kazati znake umetniškega talenta, tako v petju kot v dramskih vlogah. In v 6. razredu osnovne šole je že vedela s čim se želi v življenju ukvarjati, kar je za tako mlado dekle zelo zrelo. Najprej je seveda pela in nastopala s pop skladbami, ki se jih je učila kar sama doma, kot pevci radi rečejo “kopalnica sistem.” Šele kasneje se je v njej prebudila želja po opernem petju. Sedaj pri štirinajstih letih priznava, da še nekaj let nazaj tega sploh ni zmogla poslušati, kaj šele da bi to zvrst pela. Pravi, da se je v njeni glavi zgodil “klik” in sedaj ves svoj prosti čas in energijo vlaga samo še v to umetniško zvrst petja. Najprej se je seveda morala naučiti pravilne tehnike dihanja in petja, saj ta zvrst petja zahteva res ogromno truda, dela, ter seveda samodiscipline. Brez vsakodnevnih vaj seveda ni pravih rezultatov.