PGD Pušča: Zbiranje denarja preko kino turneje dokumentarca za nujno potrebno opremo

Tri izbrane nevladne organizacije, ki z delovanjem krepijo družbene vezi, so minuli torek na spletni platformi Huda pobuda začele zbirati donacije za uresničitev svojih pobud. Ena izmed slednjih je tudi pobuda Sagar kolektiva, ki išče sredstva za kino turnejo, na kateri bodo predstavili dokumentarni film o edinem romskem gasilskem društvu, prostovoljnem gasilskem društvu Pušča.
Platforma Huda pobuda, ki deluje v okviru inštituta Danes je nov dan nevladnim organizacijam, ki z domiselnimi pobudami krepijo skupnosti, zagotavlja Kickstarterju podobno infrastrukturo za množično financiranje projektov in pomoč pri pridobivanju podpornikov. S ciljem krepitve mladih, manjših ali lokalnih organizacij so jo razvili na inštitutu Danes je nov dan, v pilotni izvedbi poziva pa se bodo na pot zbiranja sredstev in uresničevanja svojih pobud podale prve tri izbrane organizacije – Sagar kolektiv, Neodvisni obalni radio in Zavod Dobra pot.

Ena izmed treh pobud je Pomurska

Sagar kolektiv je skupina filmskih ustvarjalcev, aktivistov in popotnikov, ki v svojih delih podaja resnične zgodbe, s katerimi javnost opozarja na družbene probleme. Tako so s Prostovoljnim gasilskim društvom Pušča, edinim romskim gasilskim društvom na svetu, posneli dokumentarni film, zdaj pa zbirajo sredstva za pobudo Pušča, na pomoč!, v sklopu katere bodo izvedli kino turnejo in puščinske gasilce predstavili vsej Sloveniji. Na pot se bodo odpravili kar s starim gasilskim kombijem, ki so ga predelali v mobilni kino, in sproti poskrbeli tudi za financiranje nujno potrebne gasilske opreme.

Potrebujejo opremo in sanitarije

Prvo in edino romsko gasilsko društvo na svetu že 15 let skrbi za varnost in gasilske veselice v prekmurski Pušči. Lani so svoj gasilski kombi, sicer letnik 1970, končno upokojili in dobili sodobno gasilsko vozilo, a to še ne pomeni, da nikjer več ne pušča. Gasilsko društvo za varno in učinkovito delovanje potrebuje cevi, ventile, zaščitno opremo in še marsikaj drugega.

kino turnejo bomo edino romsko gasilsko društvo na svetu predstavili vsej Sloveniji in tako poskrbeli tudi za financiranje prikolice za vodno črpalko, saj v novem gasilskem vozilu zanjo ni prostora, sanitarij za gasilski dom in garderobnih omaric, torej opreme, ki jo tamkajšnji gasilci nujno potrebujejo. Pri tem pa ne gre le za zbiranje finančnih donacij, temveč predvsem za to, da dober glas o PGD Pušča in njenih gasilcih seže v deveto vas.

Prebivalci Pušče in njeni gasilci se izkažejo kot odlični varuhi ne le romskih, temveč tudi prekmurskih in slovenskih običajev. Kot se za čisto pravi romski kino spodobi, ta ni zgrajen iz opek, ampak v bivšem gasilskem old-timerju z ekipo potuje po Sloveniji. Sagar kolektiv je Prostovoljno gasilsko društvo Pušča s kamero spremljal zadnjih 5 let in ustvaril film Tekmüvanje. Gasilce je na njihovo staro vozilo vezalo cel kup lepih spominov, zato ga tudi po menjavi niso želeli peljati na smetišče.