PGD Dolnji Lakoš: Prevzem novega gasilskega vozila, sledi nadgradnja

Po tem, ko so novo in sodobno gasilsko vozilo oz. gasilsko cisterno prejeli prostovoljni gasilci iz Kapce, so tokrat bili na vrsti njihovi kolegi iz Dolnjega Lakoša. V vaških gasilskih društvih, ki so sicer pomemben element zaščite pred požari, se večinoma uporabljajo zelo stara gasilska vozila, ki nimajo cistern, taka društva pa so pri prvem posredovanju zelo odvisna od centralne enote, PGD Lendava.
Občina Lendava je septembra letos objavila javno naročilo male vrednosti in sicer naročilo za nabavo gasilskega vozila GV-V1, za potrebe prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Lakoš, ki sodi med prostovoljna gasilska društva na območju Gasilske zveze Lendava, ki operira z zelo starim in hkrati dotrajanim gasilskim vozilom znamke TAM, letnik 1987. Omenjeno vozilo več ne izpolnjuje tehničnih pogojev, na tehničnem pregledu je bilo vozilo zavrnjeno, ima težave z zavorami, pušča tudi hladilnik. Motor je sicer v dobrem stanju in delujoč, društvo pa ga namerava prodati.

Občina Lendava tudi letos iz sredstev požarnega sklada sofinancira nabavo novega sodobnega gasilskega vozila. Včeraj so predstavniki PGD Dolnji Lakoš in Gasilske zveze Lendava prevzeli vozilo, v prihodnem letu pa bo izvedena še nadgradnja vozila in vgrajena potrebna gasilska oprema,” so sporočili iz Občine Lendava. Novo gasilsko vozilo GV-V1 ima pogon na štiri kolesa, nadgradnja vozila pa bo obsegala rezervoar požarne vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi, gasilsko reševalno opremo ter ustrezna pridržališča za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije.

Nabavljeno je torej vozilo s podvozjem MAN, pri katerem sledi nadgradnja, v vozilu pa mora biti tudi visokotlačna črpalka. Nadgradnja mora imeti rezervoar vode, eno napravo za hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi. S strani ponudnika se dobavi tudi gasilsko reševalna oprema, ki je posebej našteta v seznamu, za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije pa mora izvajalec nadgradnje namestiti ustrezna pritrdišča. Prostovoljno gasilsko društvo Dolnji Lakoš je bilo ustanovljeno pred 96 leti.