Petišovsko polje: Zmogljivost vrtine je 249.000 standardnih kubičnih metrov plina na dan

Na Petišovskem polju se je pričela testna proizvodnja plina, ki ga bo slovensko-britanski plinski konzorcij hrvaški INI pričel dobavljati v prihodnjih nekaj mesecih. Iz vrtine so že načrpali prvi plin, zmogljivost vrtine pa je 249.000 standardnih kubičnih metrov plina na dan.

Kot pišejo na spletni strani družbe Geoenergo, skupna družba Nafte Lendava in Petrola, sta iz vrtine v Lendavi že izčrpali prvi plin, v teh dneh pa da so  uspešno izpeljali prvo fazo priprav vključevanja vrtine pg-10 v testno proizvodnjo. Priprave na testno proizvodnjo pa se sicer odvijajo vsak dan.

V prihodnjih mesecih bodo nadaljevali opremljanje ustja vrtin z varnostnimi elementi in povezavo vrtin na pridobivalno plinovodno omrežje, izvajala pa se bodo tudi vzdrževalna dela na centralni plinski postaji. Po začetku testnega črpanja plina je potrebno pripraviti še elaborat o zalogah plina, ki pa ga bo morala potrditi državna komisija za ugotavljanje zalog in mineralnih surovin.

Kot naslednji korak sledi izgradnja povezave (plinovoda) med dvema vrtinama v Petišovcih in pridobivalnim plinovodom v Lendavi, od tu pa bo INA plin dobavila v svojo centralno plinsko postajo Molve na Hrvaškem ter ga tam prečistila za namen končne prodaje na trgu Evropske unije (EU). Geoenergo, ki se je zadnja leta srečeval s kritikami okoljevarstvenikov pa pravi, da “dela, ki jih bomo izvajali v prihajajočih mesecih, ne bodo vplivala na lokalno okolje, življenje ali zdravje prebivalcev.”

Večina prihodka pa bo, kot smo že pisali, šla prav Britancem. Pred časom so povedali, da bo 90 odstotkov prihodka od črpanja plina njihovega, dokler ne pokrijejo vsaj 43-milijonskega vložka. Zaradi nasprotovanja okoljevarstvenikov britansko-slovenska naveza še ni pridobila pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev nove naprave za čiščenje zemeljskega plina in ločevanje nafte na polju v Petišovcih. To bodo (zaenkrat) reševali s podjetjem INA in plin prodajali preko Hrvaških zmogljivosti.

Popravek: Iz podjetja Ascent Resources so nas obvestili, da je podatek 8,8 milijona m3 plina dnevno napačen, saj je bil podan v ameriških merah. Prava številka je 249.000 standardnih m3 plina dnevno. Za napako se opravičujemo.