Petišovsko polje: Poslanci in poslanke SD odločno proti frackingu, hkrati pa so Levica, LMŠ, SD in SAB šli v nov poskus prepovedi frackinga v Sloveniji

Poslanke in poslanci koalicijskih strank SDS, NSi, SMC in DESUS so, spomnimo, 6. oktobra na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor v molku zavrnili predlog Levice, s katerim bi v Sloveniji trajno prepovedali fracking in zaustavili vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku. Kot so včeraj sporočili iz poslanske skupine SD, so tudi ti v teh dneh pristopili k pobudi Levice, ki je novelo zakona pripravila, da se le-to ponovno vloži. SD je tako novelo vložil s poslanskimi skupinami Levica, LMŠ in SAB.
Poslanci in poslanke Socialnih demokratov so sopodpisniki v teh dneh vložene novele Zakona o rudarstvu, ki prepoveduje fracking oz. hidravlično drobljenje. Spomnimo, novela zakona s to vsebino je bila prejšnji teden na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor s strani vladne koalicije zavrnjena, “kar je za Socialne demokrate nesprejemljivo,” so zapisali. Zato so ti, kot so zapisali, pristopili k pobudi Levice, ki je novelo zakona pripravila, da se to ponovno vloži, “ko so že dalj časa znani in tudi potrjeni izjemno negativni učinki frackinga za okolje in ljudi,” poudarjajo.

“Tako je neposredni cilj predloga zakona prepoved pridobivanja ogljikovodikov z metodo frackinga na način, da se onemogoči pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi. S tem se zasledujejo tudi cilji zagotavljanja zdravega in čistega življenjskega okolja, ohranjanja narave in cilj uresničevanja Pariškega podnebnega sporazuma o ohranjanju rasti globalnega segrevanja pod 1,5 stopinjama Celzija,” so zapisali pri poslanski skupini SD.

Kot so še zapisali predlagatelji zakona, ta sledi ustavnemu načelu zagotavljanja pravice do zdravega življenjskega okolja, po katerem lahko državljanke in državljani zahtevajo prepoved posegov v okolje, ki bi lahko povzročili čezmerno obremenitev okolja, ali če bi taki posegi povzročili neposredno nevarnost za življenje ali zdravje ljudi. “Primeri iz tujine kažejo na to, da so čezmerne obremenitve okolja, ki povzročajo nevarnost za življenje ljudi v primeru pridobivanja zemeljskega plina in nafte s frackingom, pogoste,” so poudarili.

Prepoved frackinga je po mnenju sopodpisnic utemeljena tudi z vidika načela previdnosti. “Po tem načelu je uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov dopustno le če ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi. V primeru frackinga lahko na podlagi primerov iz tujine upravičeno pričakujemo, da bi prišlo do nepopravljivega uničenja okolja in ogrozilo njegove regeneracijske sposobnosti. V prid temu govorijo tudi številne prepovedi frackinga v drugih državah,” zaključujejo pri poslanski skupini SD.